Z uporabo storitev Google Searches in Google Mail na nek način za njihovo uporabo že plačujete. Tudi, če tega ne opazite, se vam med uporabo zgornjih dveh storitev stalno ob strani izpisujejo takšni in drugačni oglasi. S kliki na oglase služijo drugi, vam pa se morda zdijo zgolj moteči.

Z storitvijo Google Maps, zemljevidi, ki uporabniku nudijo vpogled v praktično vsak del sveta, naj bi se to spremenilo poroča Daily Mail. Če bo ta storitev postala plačljiva, bodo postale plačljive tudi vse internetne strani, ki so z njo povezane – teh pa je več kot en milijon, navaja spletni portal.

Foto: Splet

Prve naj bi plačljive postale strani, ki si jih dnevno ogleda največ ljudi – strani povezane z novicami, trendi, nakupi, potovanji, gospodarstvom.

Googlov predstavnik je dejal, da so spremembe potrebne za to, da se dolgoročno zaščiti njihove zemljevide.

"Zemljevidi bodo ostali brezplačni za večino uporabnikov. Ukrep obračunavanja uporabe zemljevidov bo prizadel samo 0,35 odstotkov spletnih strani, če bodo le te, še naprej dnevno objavljale več kot 25.000 zemljevidov,“ je njegovo razlago navedel Daily Mail.

Pojavljajo se različne informacije o tem koliko naj bi Google zaračunaval za posamezen klik. Zadnja novica naj bi bila – 4 dolarje (slabe 3 evre) za 1000 klikov.