Eksperiment, ki so ga poimenovali Mars 500, je predstavljal najbolj realistično lažno misijo na Rdeči planet, po poročanju ruskih agencij pa so moški 520 dni preživeli na "vesoljski ladji" v Moskvi, kjer so imeli na razpolago 72 kvadratnih metrov, živeli pa so v pogojih, kakršni bi bili na voljo, če bi zares odpotovali na Mars.

Zdravniki so vsak dan spremljali njihovo zdravstveno stanje, spanje, raven hormonov in ostale vitalne znake, ki bi jih morali preverjati na resnični misiji. V eni od raziskav so spremljali raven soli v njihovem urinu, da bi ugotovili, ali prehajajo v fazo, podobno menstrualnemu ciklu pri ženskah.

Po drugi strani pa so imeli dosti dela tudi psihologi, ki so spremljali razpoloženje posadke, da bi ugotovili, kako dolgo lahko zdržijo izolacijo, kar bi sčasoma (poleg astronavtom) lahko pomagalo tudi vojakom pri soočanju s stresom.

"Cilj je za ovinkom," je eden od članov posadke zapisal na Twitterju. Dodal je, da to sicer ni bilo potovanje v vesolje, ampak v samega sebe in svoj um.