Pri projektu e-šola sodelujeta Zavod RS za šolstvo in ministrstvo za šolstvo s ciljem, da postane del šolskega sistema.

Na ministrstvu gredo po Lukšičevih besedah po poti elektronskih gradiv, ki jih zdaj pretvarjajo v elektronske učbenike in so brezplačno dostopni. Hkrati šole opremljajo z računalniki, ki so tudi brezplačni.

Za Lukšiča je sicer pomembno razumevanje, da je šola utemeljena na učitelju, da "živa beseda uči" in da noben pripomoček ne more nadomestiti učitelja. Pri informacijsko-komunikacijski tehnologiji (IKT) pa gre za povezavo med učitelji, učenci in starši.

Borut Čampelj z ministrstva za šolstvo pa je predstavil rezultate e-šolstva. Povedal je, da so v letu 2009 z objavljenimi razpisi za e-šolstvo želeli dvigniti standard e-kompetentnosti učiteljev. V treh letih so pripravili 105 programov seminarjev, ki se jih je udeležilo več kot 18.000 učiteljev, kar pomeni več kot polovica vseh učiteljev v Sloveniji.

Učenci na prenosniku aktivno raziskujejo

"Danes je nadaljnji korak v procesu informatizacije šole. Učenci aktivno pridobivajo znanja, učitelj namreč ni več tisti, ki vse ve, in to, kar učenci tudi najdejo na internetu, mora učitelj skupaj z učenci ovrednotiti. To pomeni drugačen način pridobivanja informacij in znanja," je poudaril. Dodal je, da je pomembno, da so učenci ves čas v stiku s tehnologijo, zato mora učitelj toliko bolj osmisliti njeno uporabo. Ministrstvo za IKT letno namenja 15 milijonov evrov.

"Prednosti uvajanja IKT skozi projekt e-šola ima zelo veliko prednosti, ker učitelji skupaj načrtujejo delo. Učitelji različnih predmetov so se povezali in si med seboj povedali, kaj bodo počeli. Redno smo se sestajali ter izmenjavali izkušnje in tako je potekala sprotna evalvacija dela," pravi učiteljica in koordinatorica projekta e-šolstvo Simona Granfol.

Po oceni učiteljice matematike z Gimnazije Jožeta Plečnika Antonije Špegel Razbornik so zaenkrat izkušnje s prenosnimi računalniki, ki so jih dobili učenci, pozitivne. Želi si, da dijaki postanejo pri pouku aktivni, kar se sicer že dogaja. "Učenci na prenosniku aktivno raziskujejo, kar je za učitelja dodaten izziv," je povedala.