Največ pozornosti okoli Applovega dolgo pričakovanega dogodka se vrti glede strojne opreme, izgleda iPhonea 5, in če bodo res predstavili cenejšo različico iPhonea 4. Prava zvezda Applove predstavitve pa po poročanju bloga Mashable ne bo strojna, temveč programska oprema. Še posebej kos, imenovan iPhone Assistant.

Gre za naslednika Sirija, iPhonove aplikacije, ki je uporabnikom pomagala pri vsakodnevnih opravilih v njihovem jeziku. Siri ste poprosili, naj najde restavracijo – poleg želenega je aplikacija uredila celo rezervacijo. Možno je bilo pregledovanje ocen filmov, iskanje taksija, brskanje po Googlovem iskalniku … Aplikacija pa se je tudi učila.

Tehnologija Sirija je bila rojena iz SRI-jevega projekta CALO, največjega glede umetne inteligence v ameriški zgodovini. Kompleksna tehnologija, ki se je učila celo jezika. Umetna inteligenca je z aplikacijo postala dostopna in uporabna tudi navadnim uporabnikom. Dva meseca po predstavitvi aplikacije je Apple kupil Siri za več kot 200 milijonov dolarjev.

Na Applovem dogodku pa bo Siri prekrščen v Asistenta. Na blogu Mashable so priznali, da še niso imeli možnosti igranja z aplikacijo, a navajo izkušnje večjih srečnežev. Primer rabe: ste v nepoznanem mestu in želite jesti kitajsko hrano. V preteklosti ste morda posegli po aplikaciji Yelp. Z Asistentom lahko iPhoneu rečete naslednje: "Prosim, najti mi kitajski restavracijo v oddaljenosti enega kilometra.“

Namesto iskanja številke taksi službe, vam jo bo našla aplikacija. Namesto iskanja skozi aplikacijo bo Asistent odprl želeno aplikacijo in ji naročil, kaj želite od nje. Asistent pa vas bo poslušal in vaš govor pretvoril v tekst, tako bo omogočeno iskanje s pomočjo spletnih iskalnikov.

Ključ pa je, da se bo Asistent tudi učil. Zapomnil si bo, katerih zadetkov niste marali, kje obedujete največkrat in s katerimi ljudmi najpogosteje komunicirati. Aplikacija se bo tako prilagodila vašim potrebam in postala veliko več kot modul za glasovne ukaze.

Soustanovitelj Sirija Norman Winarsky je pojasnil, da aplikacija ne bo le spremenila osebne izkušnje, temveč celoten svet. Celotni intervju z Winarskym si lahko preberete tukaj.