Tehnološki gigant je marca 2008 ustanovil posebno ekipo, ki bi morala zaustaviti eksplozijo ponarejenih iPodov in iPhonov, piše v elektronskem poročilu iz pekinškega veleposlaništva, ki je bilo poslano septembra 2008.

V treh letih po tem, ko je Apple ukrepal in pritisnil na Kitajsko, je bil napredek precej počasen. Izkoreninjanje ponarejanja tehnoloških naprav ni ravno prioriteta kitajske vlade, trdijo ameriški strokovnjaki.

Člani Applove pred kratkim ustanovljene ekipe za globalno varnost so prej pomagali tudi Pfizerju pri zaustavljanju ponarejanja viagre v Aziji, piše v poročilu. John Theriault, nekdanji Pfizerjev šef za varnost, pred tem pa agent FBI, zdaj vodi Applovo enoto za globalno varnost. Don Shruhan, ki je s Theriaultom delal pri Pfizerju, pa je zdaj direktor Applove varnostne ekipe v Hong Kongu.

Applovi zgodnji načrti, da se začne bojevati s ponarejanjem, so najprej vsebovali boj proti prodajalcem nezakonitih proizvodov, nato so nameravali sodelovati s policijo, da bi izkoreninili tovarne, ki so proizvajale ponaredke, na koncu pa je podjetje nameravalo napasti tudi spletne preprodajalce. Načrti so zelo podobni Pfizerjevi uspešni strategiji, piše v depeši.

Vendar pa je Applov uspeh precej manjši. Številne trgovine in ulični prodajalci prodajajo ponaredke po veliko nižjih cenah, je za CNN povedala Wini Chen, študentka iz San Francisca, ki se je pred kratkim vrnila s študija v Pekingu. "Rekli bodo, 'Ja, imam iPad. Dali vam bomo zelo dobro ceno'," se spominja Chen. "Če bi resnično hotela kupiti Applov ponaredek, bi to lahko storila v kakšnih 15 minutah."

Kitajske oblasti so s farmacevtskimi podjetji tesno sodelovale, to pa se na elektroniko (Apple) in programsko opremo (Microsoft) ni preneslo. Neustrezno narejena tableta lahko povzroči bolezen in smrt, ponarejen iPad pa ima manj resne posledice.