Lepo je iz zabave obiskati kakšno daljno deželo, si odpočiti od skrbi, ki nas tarejo v našem vsakdanu, raztegniti noge, se okopati v kristalno modri vodi, spoznati nove ljudi in kulture, spati pod odprtim nebom …

Ne boste verjeli, ampak potovanja se lahko izplačajo na več različnih načinov, kar podpirajo tudi nekatere znanstvene raziskave. Spodaj vam predstavljamo nekaj stvari, na katera vplivajo potovanja, in ki lahko izboljšajo vaše življenje.

Potovanja vas naredijo pametnejša

Že star kliše pravi, da nam potovanja razširjajo obzorja, kar je potrdila tudi nedavno objavljena študija s področja psihologije z univerze v Indiani. V sklopu raziskave so ugotovili, da so študenti odgovarjali z obširnejšimi odgovori, ko so mislili, da neka študija izvira iz Grčije, kot pa takrat, ko so mislili, da je "domača“.

Preberite še: Izbor najbolj poznanih alkoholnih pijač na svetu (in kje jih najti)

To, čemur raziskovalci pravijo "psihološka distanca“ (laiki pa morebiti "potovanja iz naslonjača“), pravzaprav poveča posameznikovo ustvarjalnost. Nedavna ocena koncepta psihološke distance je pokazala, da lahko potovanja (ali pa samo načrtovanje teh, predstavljanje samega sebe na nepoznani, oddaljeni lokaciji) ne samo izboljšajo ustvarjalnost, temveč tudi samozavedanje.

Ameriški psiholog William Maddux je prišel do zaključka, da tudi življenje v tujini poskrbi za večjo ustvarjalnost posameznika. Pravi, da je pri tem ključna "potopitev“ v okolje, v katerega se preseliš. "Vse pa je seveda odvisno od stanja miselnosti, ko potujejo,“ je pojasnil. "So res odprti za potovanja? Če niso, ali potem samo sedijo pred televizorjem? To zagotovo ne bo spodbudilo njihove ustvarjalnosti.“

Potovanja vas naredijo mlajša

David Eagleman na medicinskem kolidžu v Houstonu študira časovno zaznavanje, v zadnjem času pa je naredil več poskusov s področja tega, kako se ljudem zdijo trenutki, v katerih so menili, da bodo umrli, upočasnjeni.

Preberite še: Kako potovati s prijateljem (in ne čutiti potrebe po tem, da ga zadavite)

Morda imate vi podobne izkušnje – teden dni potovanja po odročnih krajih na drugi strani sveta se vam morda zdi (in to na dober način) veliko daljši kot pa teden dni, ki ga preživite v službi in v popoldanskih uricah z otroki. Eagleman je za CNN pojasnil, da je občutek za čas pri odraslih bolj "stisnjen“ kot pri otrocih, kar pa se nekako izenači pri potovanjih v nove kraje – bolj eksotična kot so, bolje je. "Potem ste glede doživljanja časa v nekem takem položaju, kot, ko ste bili otrok.“

Potovanja so torej skorajda kot fontana mladosti! Potopite se v njo za kak teden ali dva, po potrebi pa tudi kakšen konec tedna.

Potovanja vas naredijo bolj seksi

S počitnic domov ne prinesete le lepo zagorele kože, ampak tudi cel koš zgodb. Na spletni strani ItsJustLunch.com so pred kratkim naredili anketo, s katero so ugotovili, da so najljubša tema pogovora na prvem zmenku sicer prostočasne dejavnosti, na drugem mestu pa že sledijo potovanja. Če nekako združite oboje, vam Romeo (ali Julija) nikakor ne bo ubežal.