Biagi je v pogovoru za revijo Executive Intelligence Review, objavljenem 1. aprila, izjavil, da opozorilo japonskih znanstvenikov potresa in cunamija sicer ne bi moglo preprečiti, bilo pa bi vsaj dovolj časa za varnostne ukrepe, denimo evakuacijo ljudi in zaustavitev jedrskih elektrarn, da bi se njihovi reaktorji lahko ohladili.

"Ni jasno, ali so japonski znanstveniki opozorili vlado na potres, in slednja ni storila ničesar, ali pa njihovih opozoril ni resno jemala akademska skupnost, kar je bolj verjetno," je menil Biagi, ki je še sarkastično dodal, da bi se svetovne vlade morale posvetiti financiranju pomembnejših programov, kot je npr. parjenje polarnih medvedov.

"Edina država, ki je v orbito poslala satelit za preučevanje in preiskovanje potresov, je Francija. Podatki, ki jih je zbral ta njihov satelit, so zelo zanimivi. Definitivno se nahajamo v fazi močne seizmološke dejavnosti in jasno je, da je to povezano z aktivnostjo Sonca," dodaja italijanski znanstvenik. Po njegovih besedah so Japonska, Italija, Grčija in Rusija edine države, ki "nekaj počnejo", kar se tiče predvidevanja potresov.

Biagi trdi, da so znanstveniki že zdaj sposobni predvideti močan potres približno deset dni prej, in to celo z 80-odstotno pravilnostjo. Epicentra potresa ne morejo predvideti, lahko pa ga določijo v radiu sto kilometrov. Italijan trdi, da so imeli Japonci takšne podatke že prvega marca, torej deset dni pred potresom.