Podjetje IPS s partnerji se je lotilo projekta, ki je obljubljal znatne prihranke in postopnost pri gradnji optičnih omrežij ter širokopasovni dostop do interneta na podeželju. Vanj se je na podlagi obetov vključil Telekom Slovenije, ki je sodeloval z določitvijo tehničnih zahtev, opozarjanjem na specifične zahteve telekomunikacijskih omrežij in testiranjem ustreznosti razvojnih rešitev. Projekt je pritegnil tudi evropska sredstva.

"MiniMSAN je daljinsko napajano, kompaktno, pasivno hlajeno večstoritveno dostopovno vozlišče z optičnim uplinkom in štirimi ADSL2+ priključki," je na novinarski konferenci v Ljubljani pojasnil direktor IPS Uroš Lozar. Z njegovo pomočjo bi Slovenija po njegovih besedah lahko postala prva evropska država, ki bi uvedla širokopasovni dostop hitrosti do dva megabita na sekundo kot univerzalno storitev.

Izdelek omogoča postopno in racionalno izgradnjo optičnih omrežij FTTH in zagotavlja osnovni širokopasovni dostop do interneta vsakemu telefonskemu naročniku s hitrostmi do dva megabita na sekundo že brez nadgradnje bakrenega omrežja. V primeru delne izgradnje optičnega omrežja omogoča tudi storitve trojčka s hitrostmi do preko 20 megabitov na sekundo za vsakega uporabnika.

Telekom Slovenije bo prvi operater, ki bo MiniMSAN dejansko uporabil. Zanj pa se že zanimajo tudi številni drugi telekom operaterji na Balkanu ter v nekaterih drugih državah. Opremo je poleg Telekoma Slovenije uspešno testiralo osem evropskih operaterjev, še štirje pa s testiranji začenjajo prav v teh dneh.

Izdelek je doživel tudi mednarodno potrditev v izboru za podelitev nagrade svetovnega širokopasovnega foruma InfoVisionAwards. V kategoriji širokopasovna dostopovna omrežja in storitve se je namreč v konkurenci svetovnih gigantov, kot so Motorola in Nokia Siemens, uvrstil med finaliste. Razglasitev zmagovalcev bo potekala 26. oktobra na Broadband World Forumu v Parizu.

Telekom Slovenije začenja izdelke vgrajevati v teh dneh, dinamika v prihodnje pa bo odvisna od nadaljnje izgradnje optičnega omrežja, je pojasnil podpredsednik uprave Telekoma Slovenije Zoran Vehovar. Pojasnil je, da se vladne ocene stroškov za zagotovitev širokopasovnega omrežja za vse uporabnike gibljejo okoli 260 milijonov evrov.

Direktor Tie Franc Gider je dodal, da prek agencije trenutno teče blizu 400 razvojnih projektov, od tega jih je četrtina s področja informacijsko komunikacijske tehnologije, kar priča o dobri razvitosti in zastopanosti te panoge v Sloveniji. Dejstvo, da lahko majhno slovensko podjetje konkurira svetovnim gigantom, pa je označil za "res dobro novico".