Izsledki študije so predstavljeni v znanstveni reviji Proceedings of the National Academy of Sciences. "Zelo smo vznemirjeni. Ko sem ga prvič preučeval in opazoval njegovo zapletenost, sem bil presenečen,“ je povedal Philippe Schmitt Kopplin, vodilni raziskovalec študije nemškega Inštituta za ekološko kemijo v Neuherbergu.

"Če imaš te podatke, pomeni, da veš, kaj se je dogajalo v času rojstva Sončevega sistema. Meteoriti so namreč neke vrste fosili. Ko jih skušaš razumeti, moraš potovati nazaj v času,“ dodaja. Znanstveniki pravijo, da je identifikacija posameznih ali skupke različnih kemikalij pokazala, da je bila molekulska raznolikost v začetnih fazah razvoja Sončevega sistema najverjetneje bolj množična kot na Zemlji.

Meteorit Murchison je padel v istoimensko avstralsko mestece leta 1969. V preteklosti so ga sicer že podrobneje preučevali različni znanstveniki, vendar je bila prav zadnja analiza "netarčna" in tako našla raznovrstne kemikalije na osnovi ogljika. V študiji so uporabili številna visokoločljivostna analitična orodja, vključno s spektroskopijo, s čimer so identificirali približno štirinajst tisoč različnih spojin.