Znanstveniki že skoraj desetletje pripravljajo prvi globalni cenzus morskega življenja, ki ga bodo končali oktobra prihodnje leto. Pri projetku sodeluje več kot 2000 znanstvenikov iz 80 držav, ki so s posebnimi kamerami, sonarji in drugimi pripomočki sodobne tehnologije od leta 2000 popisali 17.650 vrst živali, od rakcev in rakovic do nenavadnih črvov, poročajo tuje tiskovne agencije.

Večina bitij, ki živijo v temačnih morskih gladinah, se prehranjuje z odpadki živali, ki plavajo v plasteh morja, kamor sonce še seže. Druga pa so se prilagodila prehranjevanju z nafto, žveplom in metanom, pa tudi s potopljenimi kostmi kitov in drugo nenavadno "hrano".

Kot je povedal upravnik Biogeografskega informacijskega sistema za oceane (OBIS) Edward Vanden Berghe, so znanstveniki pri raziskovanju morja ugotovili, da število vrst z naraščanjem globine dramatično upada, kar seveda ni presenetljivo. Kljub temu pa si raziskovalci odkrili 5722 vrst, ki živijo na globini več kot 1000 metrov.

Med najbolj presenetljivimi živalmi, ki so jih odkrili raziskovalci, je tudi "bizarna, raztegnjena žival, identificirana kot Neocyema". Ta živi na globini na 2000 in 2500 metrov. Gre šele za peti odkriti primer te vrste.

Na globini med 1000 in 3000 metri pa so znanstveniki našli velik primerek redke primitivne osmeronoge živali s plavutmi, splošno poimenovani Dumbo. Plava namreč z ušesom podobnimi plavutmi, ki spominjajo na iz otroške literature in risank znanega letečega slončka Dumba. Morski Dumbo je dolg skoraj dva metra, s šestimi kilogrami pa je največji od le peščice kadarkoli odkritih primerkov te vrste.

Znanstveniki bodo cenzus glede na napovedi objavili 4. oktobra 2010, do njega pa je že sedaj mogoče dostopati na spletni strani www.coml.org.