Vsa komunikacija bo potekala v realnem času, Google Wave pa je po besedah ustvarjalcev „poskus združitve virtualnega pogovora in sodelovanja“. Google je e-mail prihodnosti predstavil maja na konferenci v San Franciscu. Zaprta skupina preizkuševalcev bo Googlu pomagala odpraviti še zadnje pomanjkljivosti, preden bo Google Wave dostopen širši javnosti. Slednje naj bi se zgodilo enkrat do konca letošnjega leta.

E-mail prihodnosti sta oblikovala brata Jens in Lars Rasmussen, ki sta kriva tudi za Google Maps. Avstralska brata sta prepričana, da bo Google Wave kmalu zamenjal elektronsko pošto. „To je nekaj, kar bi morali vsi uporabljati in poznati,“ je dejal Jens Rasmussen.

Jens je še poudaril, da je elektronska pošta računalniška verzija „počasne pošte“. Wave bo nekaj novega, komunikacija v realnem času, oblikovana za današnji hitri način življenja, je še dodal.

Blogerji so prihod Google Wavea glasno pozdravili, čeprav je nekatere strah, da bo spletna aplikacija za nekatere uporabnike preveč zapletena. Rasmussena sta med predstavitvijo potrebovala kar eno uro in 20 minut, da sta razložila, kako nova elektronska pošta deluje.