V 19. stoletju so cenili predvsem močne pse, ki obvladajo številne veščine, saj so jim lahko le takšni psi lahko služili kot hišni čuvaji in jih spremljali na lovskih pohodih. Toda sprememba trendov vzreje psov je povzročila, da so nekoč ponosni delovni psi postali manj odzivni na ukaze lastnikov.

Švedski znanstveniki so zdaj dokazali, da je vzrejanje psov zaradi njihovega videza povzročilo upad njihovih umskih sposobnosti. Avtor raziskave Kenth Svartberg, etolog iz Univerze v Stockholmu, pravi, da so se spremembe zgodile zgolj v nekaj generacijah.

„Moderne tehnike vzrejanja vplivajo tako na vedenje in mentalne spodobnosti pasemskih psov kot na njihovo fizično podobo,“ pravi. Pri vzrejanju imajo danes namreč psi z najbolj svileno dlako prednost pred psi z najbolj izostrenim vohom ali najhitrejšo odzivnostjo.

Ta trend se zrcali tudi v priljubljenosti tako imenovanih 'psov za v torbico', kot so na primer čivave in metuljčki, ki mnogim služijo kot modni dodatki. Med privrženci tovrstnih pasem so tudi zvezdniki Paris Hilton, Britney Spears in celo igralec Mickey Rourke, ki svoje pse pogosto vlačijo na razne družabne dogodke.

Svartber je preučil 13.000 psov 31 različnih pasem. Ugotovil je, da premorejo pasme, ki jih vzrejajo zaradi videza, občutno manj vrlin kot pred leti, in da je privlačen videz pogosto povezan z introvertiranostjo in dolgočasno osebnostjo.