Poleg miši so na španskem nacionalnem inštitutu za raziskovanje raka vzgojili tudi kužke, ki so živeli do 50 odstotkov dlje, kot navadne pasme. Imeli so manj telesne maščobe, boljšo koordinacijo in so bolje razgrajevali sladkor. Raziskovalka Maria Blasco je optimistična glede novega pristopa, za katerega meni, da bo morda v prihodnosti ljudem pomagal pri daljšem življenju, saj encim telomeraza spreminja "normalne, umrljive“ celice v nesmrtne.

Njen optimizem so podprle tudi ameriške raziskave, ki so pokazale, da višja vsebnost telomeraza belih krvničk pomaga pri njihovi borbi proti boleznim. Telomerazo pridobivajo iz rastline grahovec (lat. Astragalus), ki jo ponavadi uporabljajo v kitajski medicini, zaenkrat pa ni znanih nobenih njegovih neugodnih stranskih učinkov. Encim telomeraza varuje konce DNK kromosomov, ki se s časom krajšajo, saj se celice delijo. Sčasoma pa se tako skrajšajo, da celica umre. Če bi nam uspelo ohranjati visoke količine telomeraza v naših celicah, bi tako upočasnili staranje.

Seveda pa obstajajo nekateri varnostni zadržki, saj ravno rakave celice proizvedejo več telomeraza kot normalne, zdrave celice. Blascova je zato predlagala, da bi za negativne učinke uporabljali tablete proti raku. "Eliksir življenja pri ljudeh je zagotovo oddaljen še za nekaj let, bližje pa je zagotovo boj z boleznimi staranja, pri katerem bo v veliko pomoč ravno ta encim,“ je zaključila Blascova.