Idejo, na kateri temelji delo nagrajenih fizikov, "je leta 1963 zasnoval Nicola Cabibbo," je v pogovoru za današnjo izdajo časnika La Stampa povedal vodja projektov v Evropski organizacije za jedrske raziskave (Cern) v Švici, Sergio Bertolucci. Ob tem je odločitev o podelitvi nagrade označil za "popolnoma nerazložljivo".

Dva Japonca in Američan so sicer Nobelovo nagrado prejeli za svoje dosežke na področju raziskav subatomskih delcev. 87-letni Nambu je bil nagrajen za odkritje mehanizma spontanega razpada simetrije subatomskih delcev, 68-letni Masakava in 64-letni Kobajaši pa za odkritje izvora razpada simetrije delcev, ki napoveduje obstoj vsaj treh vrst kvarkov v naravi.

"Cabibbo je kot prvi razumel mehanizem delovanja kvarkov", ki sta ga nato razvila nagrajena znanstvenika," je v sporočilu za javnost zapisal tudi predsednik italijanskega inštituta za jedrsko fiziko Roberto Petronzio. Dodal je, da ne more skrivati svojega razočaranja, saj sta Kobajaši in Masakava "zaslužna le za posplošitev osrednje ideje, katere oče je Cabibbo".

Odločitev švedske kraljeve akademije znanosti je na kritiko naletela tudi izven meja Italije. Britanska revija The New Scientist je namreč zapisala, da je bil iz nagrade izpuščen "ključen raziskovalec" Cabibbo, ki je po njihovem pisanju prav tako "opravil temeljno delo" za japonska fizika, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Cabibbo, profesor na rimski univerzi Sapienza, zaenkrat zadeve ni komentiral.