Vlada je v četrtek razrešila dosedanje predstavnike ustanovitelja v svetu izolske bolnišnice in vanj imenovala štiri nove. Kot je za Delo povedal Gantar, je zamenjavo članov sveta zavoda zahteval zato, ker svet v dosedanji sestavi ni odigral svoje vloge. Tudi člani sveta zavoda naj bi namreč nosili del odgovornosti za izgubo bolnišnice.

Kot je za Delo še povedal minister, so med drugim pritrdili zahtevi, da mora bolnišnica zaradi dvojezičnega poslovanja vsako leto prejeti 400.000 evrov dodatnega denarja. "Toda večji del varčevalnih ukrepov mora izpeljati bolnišnica sama. Svet zavoda bo dobil jasne usmeritve, ki jih bo zatem postavil vodstvu. Če v nekaj mesecih zahtevani ukrepi ne bodo uresničeni (oziroma zastavljeni), bodo morali člani sveta zavoda sami ugotoviti, ali je vodstvo sposobno speljati sanacijo. Doslej tej nalogi niso bili kos," je poudaril Gantar in dodal, da daje vodstvu bolnišnice manj kot pol leta časa in da bodo opravili še en notranji nadzor.

Gantar že v četrtek za Televizijo Slovenija ni izključil možnosti, da bi zaposleni v SBI ostali brez septembrskih plač, če bi se kdo od dobaviteljev zdravil in medicinske opreme odločil, da bo terjal svoje plačilo predčasno in bi prišlo do blokade računa. Možnost, da septembra ne bo za plače, je za TVS potrdil tudi Dernič.

Direktor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije Samo Fakin pa je za TVS povedal, da za SBI, katere izguba naj bi znašala 1,5 milijona evrov, ne izključuje niti stečaja, a je Dernič za televizijo to izjavo označil za pretirano. Tako Fakin za TVS kot Gantar za Delo sta sicer opozorila, da ima izolska bolnišnica preveč kadra.

Dernič je danes za STA pojasnil, da je trenutno znesek obvez bolnišnice, ki so daljše od dveh mesecev, približno pet milijonov evrov. "V programu prestrukturiranja, ki smo si ga zastavili, predvidevamo zmanjšanje izgube. Del odgovora, zakaj bolnišnica kljub ukrepom še vedno posluje z izgubo, je v poslovanju drugih splošnih bolnišnic v Sloveniji, ki ravno tako poslujejo z izgubo, kar kaže na sistemski problem," je poudaril.

Glede različnih podatkov, ki krožijo o številu zaposlenih v SBI, pa je Dernič pojasnil, da število zelo varira, ker obravnavajo zaposlene, ki so v breme bolnišnice, medtem ko ima pomemben delež zaposlenih (specializanti, pripravniki, delavci iz javnih del) zagotovljen vir za plače iz drugega naziva. Trenutno število zaposlenih tako po njegovih podatkih znaša, vključujoč vse kategorije, 758, pri čemer pa so se v letošnjem letu povečale le kategorije, ki jih je posebej naštel.

Novoimenovana članica sveta zavoda Olga Franca, sicer direktorica izvajanja zdravstvenega zavarovanja Adriatica Slovenice in podpredsednica SLS, je za STA povedala, da točen datum ustanovne seje sveta SBI še ni določen, bo pa predvidoma v začetku avgusta. Sama sicer pričakuje, da bodo na mizo dobili tudi podrobno, analitično poročilo o delu bolnišnice.