Zakona za uravnoteženje javnih financ je namreč omejil zaposlovanje in sklepanje pogodb po vsem javnem sektorju. Ministrstvo za zdravje pa je v želji po nemotenem izvajanju zdravstvenega programa pripravilo navodila, s katerimi zavodom omogoča, da sklepajo podjemne pogodbe le s fizičnimi osebami, soglasja za pogodbe pa ne bodo potrebovali za "posebne programe".

Ferjanc, ki je tudi predsednik odbora bolnišnic pri Združenju zdravstvenih zavodov Slovenije, pravi, so podjemne pogodbe v tem trenutku eden bistvenih elementov za izvajanje programa v slovenskih bolnišnicah.

Današnji sestanek odbora z ministrom za zdravje Tomažem Gantarjem je po njegovem mnenju prinesel korak naprej. A vseeno opozarja na problem, ki se je pojavil ob prepovedi sklepanja pogodb z zdravniki preko d.o.o. in s.p., saj "dosedanji pogodbeniki zahtevajo višje cene". "Ocenjujem, da gre za izsiljevanje s strani zdravnikov, predvsem tam, kjer so v manjšini in imajo moč v konkurenci," je dejal Ferjanc. Dodal je, da imajo zdravniki "moč v rokah in odgovarjajo, da ne bodo delali pod drugačnimi pogoji".

Kot najbolj pereče je izpostavil področje rentgenologije. Na tem področju bi se lahko v Splošni bolnišnici Celje program skrčil tudi do 20 odstotkov, pravi Ferjanc. S podobnimi težavami se srečujejo tudi v drugih slovenskih bolnišnicah.

Po njegovem mnenju se bi lahko ponekod podaljšale čakalne dobe, tudi za mesec ali dva. Ferjanc od ministra Gantarja pričakuje, da vodstva bolnišnic ne bodo doživela kakršnih koli sankcij, če se bodo zaradi tega podaljšale čakalne obe oz. če ne bodo dosegli zastavljenega programa. Ferjanc tako opozarja, da je ob takšnem zmanjševanju sredstev bolnišnicam težko, da bolniki tega ne bi občutili.

Zakon za uravnoteženje javnih financ je namreč poleg omejevanja zaposlovanja tudi za tri odstotke znižal cene zdravstvenih storitev.

Sicer pa so se po Ferjančevih besedah dogovorili, da teh dovoljenj zdravnikom za delo pri koncesionarjih ne bodo dajali.