UKC bo tem sestram izplačal napredovanja tudi za nazaj, torej za mesece, ko napredovanj niso prejemale in so tako prejemale nižje plače. Poplačilo tega denarja bo 132 sester po besedah glavne medicinske sestre v UKC Ljubljana Erne Kos Grabnar prejelo 20. julija.

"Prišlo je do razumne odločitve"

Ob tem so se zavezali, da bodo spoštovali odločitev inšpektorata, kakršna koli že bo, je po doseženem sporazumu povedala vodja stavkovnega odbora Vesna Rugelj. Dodala je, da se bodo na odločitev inšpektorata lahko pritožili po sodni poti, a ne v obliki stavke.

Kos Grabnarjeva je z današnjim dogovorom zadovoljna. Kot pravi, je prišlo o razumne odločitve.

Svetovalec strokovne direktorice Janez Remškar pa pravi, da odločitev inšpektorata pomeni demoklejev meč za obe strani. Kot je opozoril, se lahko zgodi, da bodo sestre morale tudi vračati denar, ki je izplačan na račun napredovanj. A je Rugljeva dodala, da bo inšpektorat dal mnenje, medtem ko lahko o morebitnem vračilu denarja oz. napredovanj odloča le sodišče. Če pa bodo zahtevali vračilo plač za nazaj, bo Sindikat Kliničnega centra ubral vse sodne postopke, da to prepreči, je napovedala.

Opravljale so le osnovno nego

Stavka dela srednjih medicinskih sester se je začela v ponedeljek, stavkale pa so tiste srednje medicinske sestre, ki opravljajo tudi delo diplomiranih sester. Na štirih oddelkih intenzivne nege III v UKC je tako stavkalo 50 medicinskih sester, na dveh oddelkih intenzivne nege III pa se stavki niso pridružili, saj se zaradi dopustov normalnega dela ne bi mogli organizirati.

Sestre so do danes stavkale na delovnih mestih, opravljale so le osnovno nego, ne pa tudi posegov v bolnikov telo, saj je to pristojnost diplomiranih sester.

Preberite še članek Nine Knavs iz tiskane izdaje Dnevnika: Med stavko bolnikom ne jemljejo krvi

Obstajala je možnost, da bi danes sprejeli sklep o zaostritvi stavke, kar je pred sestankom z vodstvom UKC potrdila tudi vodja stavkovnega odbora Vesna Rugelj. Pogajalsko skupino Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana so danes povprašali za obrazložitev izjav za medije glede predvidene reorganizacije na oddelkih, kjer sestre stavkajo. Rugljeva je pojasnila še, da do pritiskov na stavkajoče do danes ni prišlo. "Morda je razlog to, da so postavljene stavkovne straže," je ugibala.

Za stavko so se odločile zato, ker jim vodstvo UKC nekaj mesecev ne izplačuje več napredovanj za delo diplomirane sestre. Ker si vprašanje priznanja napredovanj sindikati in vodstvo UKC interpretirajo vsak po svoje, so namreč na pomoč poklicali upravni inšpektorat. Ta naj bi odločitev sprejel in sporočil predvidoma še ta mesec.