Angelski obrazi je vsakoletni dogodek, ki ga je pred leti začela organizirati Lesia Cartelli, ki je že kot dekle bila opečena po večjem delu telesa, tudi po obrazu. Na začetku je Lesia ustanovila kamp za samopomoč žrtvam ognja z iznakaženimi obrazi. A ta kamp je temeljil na animiranju žrtev, ni pa se ukvarjal s prebolevanjem in odstranjevanjem emoconalnih brazgotin, ki se nahajajo globoko pod tistimi na koži.

Ko je Leisa videla, da se žrtve pogosto same sebi smilijo in imajo samozavset povsem na dnu, se je odločila spremeniti pristop in osnovala letni kamp Angel faces, ki mladenke ne le nauči, kako živeti s seboj, temveč jim vlije samozavest in jim pomaga premagati čustvene ovire.

Kačja koža in mutant

Že samo dejstvo, da morajo dekleta na ves glas same sebi vpiti zgoraj navedene zmerljivke, vam pove, da pri Angelskih obrazih ne gre za enotedenski oddih, temveč za emocionalno mučen proces, ki dekleta čustveno okrepi.

Nekatera dekleta, ki se kampa udeležijo, imajo brazgotine že od otroštva, nekatera pa se ga udeležijo že kak mesec po tem, ko preživijo strašno nesrečo. Nekatere so v ognju izgubile družinske člane, nekatere celotno družino.

Zabodeni pogeldi in neprimerna vprašanja

Na zboru jih čaka skupinsko svetovanje, igrajo se menjavanje vlog in se ukvarjajo s terapevtsko umetnostjo. Obvladujejo tudi strategije, s katereimi lažje prenašajo neprestane zmerljivke, ki jih morajo poslušati, zabodene poglede in neugodna vprašanja.

Seveda je čas tudi za masaže, obiske frizerja in tretmaje profesionalnih kozmetičarjev, ki jih naučijo, kako z ličili prekriti brazgotine.

Ena od obiskovalk, le 18-letna Angela Brady, je povedala, da je emocionalna in fizična škoda, ki jo je utrpela, ogromna. Ko je bila stara le tri mesece, je njen malenkost starejši bratec zažgal zavese, medtem ko je njuna mati v nezavesti ležala na tleh, ker je vzela prevelik odmerek droge. Ko je bila stara tri leta, so jo dali v posvojitev.

Rebro namesto kosti na čelu

Po nesreči je Angela preživela 60 plastičnih operacij. Če menite, da gre za preproste lepotne popravke, se motite. Na eni od operacijo so ji, na primer, z rebrom nadomestili kost na čelu. Nosi lasuljo, obrvi si nariše. ''Samo eno fotografijo sebe imam brez brazgotin, kot otrok. Včasih jo pogledam in si poskušam predstavljati, kakšna bi bila brez brazgotin. Potem se trudim ne razmišljati o tem, saj ne morem ničesar spremeniti.''

Kamp Cartellijeva organizira enkrat letno, za približno dvajset deklet. Vsaka mora izpolniti prijavnico na 14 straneh, stroške bivanja v višini 3500 dolarjev pa pokrijejo z donacijami. Dekleta se lahko kampa udeležijo trikrat, mnoge pa se voluntersko vračajo tudi kasneje.