Na IVZ je danes potekalo odpiranje ponudb na javno naročilo nakupa cepiv proti okužbam z virusi HPV. GlaxoSmithKline (GSK) je svoje cepivo ponudil po 22 evrov za odmerek, Merck Sharp & Dohme (MSD) pa ostaja pri ceni 37,73 evra, so sporočili iz IVZ. A s tem postopek izbire še ni končan, oba ponudnika sta namreč vložila zahtevek za revizijo.

Rok za oddajo ponudb na ponovljeno javno naročilo se je zaključil danes, prav tako je danes potekalo odpiranje ponudb. GSK je namreč na prvo javno naročilo, v katerem je posel dobil njegov konkurent MSD, vložil zahtevek za revizijo. Državna revizijska komisija je naročilo razveljavila, Inštitut za varovanje zdravja (IVZ) pa je postopek ponovil, tokrat s spremenjenimi merili za izbor cepiva.

MSD je v obeh postopkih ponudil cepivo po isti ceni, in sicer po 37,73 evra (brez DDV) na odmerek. GSK je na prvem naročilu ponudil cepivo po 55 evrov za odmerek, sedaj pa ponujajo po 22 evrov (brez DDV) na odmerek.

Oba ponudnika sta na tokratno javno naročilo vložila zahtevek za revizijo in predlog za izdajo sklepa o zadržanju postopka javnega naročila. V GSK menijo, da je merilo preprečevanja genitalnih bradavic v obeh javnih naročilih prevrednoteno. GSK namreč ponuja dvovalentno cepivo, ki preprečuje okužbe s tistimi virusi HPV, ki povzročajo raka na materničnem vratu. MSD pa proizvaja štirivalentno cepivo, ki ščiti proti tistim virusom HPV, ki povzročajo raka na materničnem vratu in tudi genitalne bradavice. V MSD še niso pojasnili, zakaj so se tokrat odločili za vložitev zahteve po reviziji.

V MSD poudarjajo, da je pomembno, da država nadaljuje z nacionalnim programom cepljenja, kot ga ima, saj tak po njihovem mnenju zagotavlja najširšo zaščito pred s HPV povezanimi boleznimi. Sicer pa v podjetju še navajajo, da v ZDA in Avstraliji z naslednjim šolskim letom uvajajo tudi cepljenje dečkov, ki je možno izključno s štirivalentnim cepivom, v zadnjem letu sta se Anglija in Švedska odločili v nacionalnem programu cepljenja zamenjati dvovalentno za štirivalentno.

GSK se z merili naročila še vedno ne strinja

Generalni direktor družbe GSK v Sloveniji za zdravila na recept in cepiva Victor Hoff je za STA dejal, da se z merili naročila še vedno ne strinjajo, saj da bi morala biti bolj osredotočena na zaščito proti raku na materničnem vratu. Čeprav so v tokratni ponudbi cenejši, se še niso odločili, ali bodo umaknili zahtevek za revizijo. O tem se bodo, kot pravi Hoff, odločili v prihodnjih dneh.

Ob tem Hoff zanika, da so se na prvo naročilo pritožili zato, ker so hoteli izvedeti ceno cepiva konkurenta. Glede nove, precej nižje cene cepiva GSK, pa je Hoff dejal, da se v podjetju "zavedamo finančne krize, ki je v mnogih državah EU, zato smo se zelo potrudili omogočiti, da je naše cepivo v Sloveniji na voljo po dostopnejši ceni".

Na IVZ niso razkrili, kdaj bodo sprejeli odločitev glede izbire ponudnika oz. nadaljevanja postopka. Sicer pa postopka, glede na to, da je v teku, ne komentirajo.