Na IVZ svetujejo, da plavalci plavajo glede na svoje plavalno znanje, pri tem pa se ni dobro preveč oddaljiti od obale. Poleg tega je treba pred skokom na glavo vedno preveriti, kako globoka je voda, pri kopanju v reki ali jezeru pa ugotoviti, ali je voda primerna za kopanje, so zapisali v sporočilu za javnost in dodali, da v vodo ne smemo pregreti ali s polnim želodcem.

Tekočina je poleti zelo pomembna

V času vročine je treba poskrbeti za uravnoteženo prehrano in dovolj tekočine. Po besedah Vide Fajdiga Turk z IVZ naj bi otroci dnevno popili od enega do 1,5 litra tekočine, odrasli pa 2,5 litra. Posebno pozornost je treba nameniti majhnim otrokom, ker imajo večje potrebe po tekočini in niso sposobni tako dobro regulirati telesne temperature kot odrasli, opozarja Vida Fajdiga Turk. Po besedah Andreje Drev z IVZ lahko poletne dneve izkoristimo za čim več gibanja, za to pa so najbolj primerne zgodnje dopoldanske ali pozne popoldanske ure, ko vročina že popusti.

Pri tem moramo biti pozorni tudi na pike žuželk, sploh če gre za pik v usta ali žrelo ali če je človek na pik alergičen. V tem primeru svetujejo uporabo obkladkov, takoj pa je treba poiskati tudi zdravniško pomoč. Če na koži opazimo klopa, ga je treba čim prej odstraniti, mesto vboda pa opazovati še nekaj tednov.

Izobibajte se premočnemu soncu

Med dopusti smo pogosto izpostavljeni soncu, ki pa se mu je dobro izogibati predvsem med 10. in 16. uro. Pretirano sončenje namreč škoduje zdravju, zato je treba kožo pokriti z oblačili in pokrivali ter jo zaščititi s kremami za sončenje z dovolj visokim faktorjem in filtrom za UVA in UVB žarke.

Po besedah Ane Hojs z IVZ se je treba s kremo za sončenje namazati vsaj pol ure pred izpostavljanjem soncu ter jo ponovno nanesti vsake dve do tri ure in po vsakem kopanju.

Pred potovanjem v tujino ...

Ker veliko ljudi med poletjem potuje v tujino, na IVZ svetujejo, da se vedno pozanimajo o higienskih razmerah in nevarnostih za zdravje. "Svetujemo, da se ne pije vode iz vodovodnih pip, ampak originalno zaprto embalirano vodo ali druge pijače. V manj razvitih deželah se izogibajmo domači ponudbi hrane s stojnic na ulicah," je povedala Alenka Kraigher z IVZ. Pred potovanjem se je po njenih besedah treba v ambulantah za potnike na območnih zavodih za zdravstveno varstvo pravočasno pozanimati o zaščiti s cepljenji ali zdravili.

Na IVZ opozarjajo tudi, da je treba mlade osveščati o varni spolnosti in nevarnosti za okužbo z virusom hiv ter ostalimi spolno prenosljivimi boleznimi. Temu se lahko izognejo z odlašanjem spolnega odnosa in uporabo kondoma, so zapisali v sporočilu za javnost.

Brošura Slovenija gre na počitnice 2012 z nasveti za obdobje poletnih počitnic in dopustov je dostopna na spletni strani IVZ.