Klemenčeva se sprašuje, kaj želi doseči minister in "če bo z argumentom moči, ki mu mi ne bomo kos, uspel zrušiti stroko". Boji pa se, da želijo lobiji okoli Gantarja skozi "zniževanje izobrazbe in podložnost pripeljati nazaj poslušno medicinsko sestro, ki je več ni". S tem gremo 30 let nazaj, je prepričana Klemenčeva.

Ne ve, na kaj Gantar cilja

Kot opozarjajo v zbornici, jim strokovnost priznava sam Gantar, ki je v odločbi z dne 23. marca, s katero je sprejel pobudo za podelitev javnega pooblastila zbornici, navedel, da zbornica opravlja svoje delo korektno, zato da obstaja javni interes za podelitev javnega pooblastila.

V omenjeni odločbi je zapisano, da ima zbornica primerno kadrovsko zasedbo, materialne pogoje za delo, vzpostavljene registre in druge evidence. Kontinuiteta teh procesov, pa tudi dejstvo, da je zbornica v primerih, ko je opravila več nalog, kot je bilo predvideno v obsegu letne pogodbe, stroške za to pokrila sama, kažeta na to, da je s tem zagotovljena tudi racionalna raba javnega premoženja, je zapisano v odločbi. Zato so v zbornici začudeni, da jim Gantar ni podelil javnega pooblastila, ki so jim potekla 4. maja.

Sicer pa Klemenčeva ne ve, na kaj Gantar cilja s pozivom k odstopu vodstva zbornice. Ni ji namreč jasno, ali vodstvo predstavlja Klemenčeva sama in je ta poziv posledica morebitnih osebnih zamer, ali je vodstvo tudi upravni odbor, ali so tudi strokovne sekcije in regijska društva. Odločitev o morebitni zamenjavi vodstva zbornice pa bo sprejela skupščina zbornice, je dejala Klemenčeva.

Z Gantarjem jim ni usplo vzpostaviti stika

Poudarila je tudi, da so z vsemi dosedanjimi ministri odlično sodelovali, medtem ko z Gantarjem niso uspeli vzpostaviti stika, čeprav so to večkrat poskušali. Ministru tudi očita, da je takoj s prihodom na ministrsko mesto vzpostavil obsedno stanje, da je v zdravstveni in babiški negi vse narobe.

Kot je pojasnila izvršna direktorica zbornice Monika Ažman, je zbornica v petih letih, odkar imajo javna pooblastila, iz državnega proračuna prejela 655.039 evrov. V okviru tega so opravili 31.961 postopkov, od tega so izdali 18.821 odločb o vpisu v register, 13.118 odločb o podelitvi licence in opravili 22 strokovnih nadzorov.

Glede očitkov ministra o razkošnosti novih prostorov zbornice je Ažmanova navedla, da so bili pred nakupom teh prostorov 20 let v podnajemniškem razmerju z Univerzitetnim kliničnim centrom (UKC) Ljubljana, kjer so za 130 kvadratnih metrov plačevali mesečno najemnino v višini 2035 evrov, medtem ko so od leta 2009 v lastnih prostorih v izmeri 370 kvadratnih metrov, mesečni obrok za odkup prostorov pa znaša 5224 evrov.

Razkrila tudi svoje prihodke

V zbornici tudi zavračajo navedbe, da so edini organizator izobraževanj za pridobitev licence. Kot poudarjajo, se posamezna medicinska sestra oz. zdravstveni tehnik glede na kakovost izobraževanj in glede na njihovo ceno sam odloča, pri katerem pooblaščenem organizatorju se bo strokovnih izobraževanj udeležil.

Gantar je navedel, da je celotni prihodek zbornice leta 2006 znašal 1,78 milijona evrov, leta 2010 pa je znašal že 5,4 milijona evrov, pri čemer zbornica denar večinoma pridobiva od strokovnih izobraževanj za svoje članstvo, katerega sistem točkovanja je po ministrovih besedah sporen in ga bo treba spremeniti.

V zbornici zanikajo, da bi leta 2010 imeli takšne prihodke. Kot je pojasnila Ažmanova, so prihodki zbornice v letu 2010 znašali 1,839 milijona evrov. To so uradni podatki o poslovanju zbornice, ki so bili tudi potrjeni na skupščini, preverjeni z revizijo in so tudi objavljeni na spletu, je opozorila.

Klemenčeva je razkrila tudi svoje prihodke. Za delo predsednice zbornice, ki jo opravlja v 60 odstotkih, mesečno prejeme 2060 evrov neto, enkrat oz. dvakrat tedensko tudi dela v UKC Ljubljana. Poleg tega je, kot pravi, lani v celotnem letu predavala 10 ur seminarskih vaj s področja poklicne etike in s tem zaslužila 180 evrov.

Gantar zbornici zdravstvene nege ni podelil javnih pooblastil: vodstvu ne zaupa in ga poziva k odstopu

Minister za zdravje Tomaž Gantar pravi, da zbornica zdravstvene in babiške nege nima več javnih pooblastil. Vodstvu zbornice ne zaupa, zato ga poziva k odstopu. Napovedano ukinjanje licenciranja srednjih medicinskih sester je po Gantarjevih besedah spravilo vodstvo zbornice v veliko stisko, za kar naj bi imelo "več milijonov evrov težke razloge".

Gantar je na današnji novinarski konferenci ocenil, da je denar glavni motiv, zaradi katerega se zbornica bori za licenciranje srednjih medicinskih sester. Srednje medicinske sestre in zdravstveni tehniki namreč predstavljajo 68 odstotkov članstva v Zbornici zdravstvene in babiške nege Slovenije - Zveze strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije.

"Zbornica živi na veliki nogi"

Ukinitev licenciranja srednjih medicinskih sester pa bi po njegovih besedah za zbornico "pomenila finančni polom glede na to, da zbornica živi na veliki nogi". Zbornica večinoma pridobiva denar od strokovnih izobraževanj za svoje članstvo, katerega sistem je po Gantarjevih besedah katastrofalen in ga bo po njegovih besedah treba spremeniti. Minister bo zaradi nepravilnosti v zbornici uvedel upravni nadzor.

Za to bo, kot pravi, poskrbel nov organ - strateški svet za zdravstveno nego. Ko bodo določena nova pravila za izobraževanja, s katerimi v zdravstveni negi pridobivajo točke, potrebne za ohranitev licence, bo zbornici vrnil javna pooblastila. Sicer pa pravi, da zbornici, ki bi ga vodilo sedanje vodstvo, ne bo vrnil pooblastil. Na ministrstvu so naknadno za STA pojasnili, da so zbornici pooblastila potekla 4. maja, minister pa jim jih ni ponovno podelil.

Zakaj je za ta poklic potrebna štiriletna srednješolska izobrazba?

Ministrstvo za zdravje je v javno razpravo poslalo odredbo o seznamu izvajalcev zdravstvenih poklicev, ki morajo biti vpisani v register in imeti veljavno licenco, po kateri bi štirje poklici v zdravstveni dejavnosti potrebovali licenco, med njimi pa ni srednjih medicinskih sester.

Gantar se namreč sprašuje, zakaj bi moral biti poklic srednjih medicinskih sester reguliran in bi torej za svoje delo potrebovale licence glede na to, da zbornica v svojih gradivih opredeljuje diplomirano medicinsko sestro kot nosilca zdravstvene nege, medtem ko so srednje medicinske sestre in zdravstveni tehniki opredeljeni zgolj kot pomočniki. Zaradi takšne opredelitve vloge srednjih medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov se Gantar tudi sprašuje, zakaj potem ta poklic sploh potrebuje štiriletno srednješolsko izobrazbo.

"Nova kategorija izbrisanih"

Minister opozarja, da zbornica termina medicinska sestra ne uporablja več za srednjo medicinsko sestro, pač pa je "rezervirano za diplomirano medicinsko sestro". Tako je zbornica po njegovih besedah "zdravstvene tehnike in srednje medicinske sestre izbrisala". "To je nova kategorija izbrisanih," je dejal na današnji novinarski konferenci.

Gantar je tudi opozoril na dopis, ki ga je prejel od iniciativnega odbora srednjih medicinskih sester. Slednji poziva celotno vodstvo zbornice, naj odstopi. Gantar meni, da je takšen poziv na mestu, glede na ponižujoč odnos vodstva zbornice do srednjih medicinskih sester. Povedal je, da je predsednica zbornice Darinka Klemenc srednje medicinske sestre in zdravstvene tehnike označila kot nesposobne za opravljanje svojega dela in kot nevarne za bolnike.

Sicer pa minister meni, da je Klemenčeva s tem izrekla nezaupnico najprej sami sebi, saj je sama kot predsednica zbornice odgovorna za izobraževanje in usposabljanje sester.

"Izvirni greh" sega v leto 2004

Sicer pa "izvirni greh" problematike srednjih medicinskih sester po njegovih besedah sega v leto 2004, ko je bil glavni pogajalec za priznavanje poklicnih kvalifikacij v Bruslju Peter Požun, ki je danes podpredsednik zbornice in državni svetnik. Požun je po Gantarjevih ocenah slabo opravil delo, saj so druge države na tem področju dosegle bistveno več.

Hrvaška je dosegla, da bodo njihove srednje medicinske sestre po vstopu v EU avtomatsko dobile naziv in kvalifikacije diplomiranih sester. Poljska je dobila za doizobraževanje svojih medicinskih sester 40 milijonov evrov. Slovenija ni dobila nič sredstev za doizobraževanje, niti ni izpogajal priznanja kvalifikacij.

Zdravstvena nega se je preusmerila na diplomirane medicinske sestre, medtem ko se je srednjim medicinskim sestram odvzemalo pooblastila. Po Gantarjevem mnenju pa je bil višek predrznosti, da ob jemanju vseh pooblastil zbornica leta 2007 zahtevala uvedbo licenc za srednje medicinske sestre. Čisto slučajno pa uvedba licenciranja sovpada z obdobjem, ko si je vodstvo zbornice omislilo nove razkošne prostore, je dejal Gantar.

Celotni prihodek zbornice v letu 2006, torej pred uvedbo licenciranja srednjih medicinskih sester, po Gantarjevih besedah znašal 1,7 milijona evrov, v letu 2010 pa se je potrojil. "Glavni delež, kjer se velik denar obrača, predstavljajo strokovna izobraževanja," je dejal. Gantar pravi, da je ob branju teh podatkov dobil občutek, da bere kriminalko.