Moški se o tem le redko pogovorijo z zdravnikom, čeprav je danes motnjo erekcije možno ozdraviti že v 95 odstotkih primerov. Med starejšimi od 60 let jih to stori 32 odstotkov, v skupini med 34. in 45. letom starosti pa zgolj 18 odstotkov. Raziskava je pokazala še, da si pari želijo spontane spolnosti. Raziskava je bila opravljena leta 2011 na vzorcu približno 13.000 moških in žensk. Eli Lilly bo podobno raziskavo v prihodnjih tednih izvedla tudi v Sloveniji.

Moški se pogovoru o motnji erekcije tako z zdravnikom kot s spolnim terapevtom najpogosteje izogibajo zaradi občutka sramu. Obenem je občutek sramu glavni razlog, da o svojih težavah ne spregovorijo niti s svojo partnerko. Čeprav je zdravilo za zdravljenje motnje erekcije vsaj enkrat vzelo 16 odstotkov moških, za to, da je njihov partner vzel zdravilo, namreč ve le 10 odstotkov žensk. Kako močna ovira je občutek sramu, kaže tudi podatek, da moški ne obiščejo zdravnika kljub temu, da kar 80 odstotkov moških in žensk motnjo erekcije vidi kot obremenitev za razmerje s partnerjem. Med njimi je le rahlo manjši odstotek žensk (77 odstotkov) kot moških (83 odstotkov).

Velika večina parov spolnosti ne načrtuje, ampak se ji predajajo spontano. Spolnosti namreč vnaprej ne načrtuje 89 odstotkov žensk in 85 odstotkov moških. Prav tako večini parov tudi ni pomembno, ura in dnevi v tednu, ki jih namenjajo spolnosti. Kot je pokazala raziskava, se moški in ženske najraje predajajo spolnosti zvečer oziroma ponoči (47 odstotkov med 18. in 2. uro) in čez vikend (39 odstotkov). Najbolj priljubljen letni čas za spolnost pa je poletje. V povprečju imajo vprašani šest spolnih odnosov na mesec, pri čemer pogostost pada s starostjo. Tudi med tistimi, ki imajo spolne odnose od dva do štirikrat na teden, je 38 odstotkov takih, ki bi imeli spolne odnose še pogosteje.

Informacije o spolnih navadah so pomembne tudi za zdravnike, ki predpisujejo terapije za zdravljenje motnje erekcije. »Ker je občutek sramu za moške z motnjo erekcije tako velika ovira, bi morali biti zdravniki tisti, ki začnejo pogovor o morebitnih tovrstnih težavah moškega. Pomembno je, da so moški seznanjeni z možnostmi zdravljenja, saj danes lahko izbirajo med različnimi možnostmi. Motnja erekcije je za moške veliko breme, in veliko moških ter tudi njihovih partnerk je zato lahko nesrečnih. To pa ima lahko dodatno negativen vpliv na njihovo splošno zdravstveno stanje, saj vemo, da zadovoljni ljudje z optimističnim pogledom na življenje manjkrat zbolijo v primerjavi s tistimi, ki so nesrečni in je njihov pogled na svet pesimističen. Kadar pa že zbolijo, je običajno njihovo okrevanje krajše,,« pravi prim. mag. Igor Bizjak, dr. med., specialist urolog iz Splošne bolnišnice Celje.

Občutek sramu v lekarni je 74 odstotkov vprašanih navedlo tudi kot glavni razlog za naročanje zdravil za zdravljenje motnje erekcije po spletu. Toda prim. mag. Bizjak opozarja: »Zdravila za zdravljenje motnje erekcije so na voljo le na recept in v Sloveniji se zdravila na recept lahko izdajo izključno samo v lekarnah. Če jih boste naročili po spletu, tvegate, da boste namesto pravih prejeli ponaredke. To pa je pri zdravilih velik problem, saj se vam bo zgodilo, da zdravila ne bodo učinkovala oziroma bodo celo škodila vašemu zdravju.«

Splet je tudi najpogostejši vir informacij o spolnem zdravju, saj tam informacije najprej išče 43 odstotkov moških in žensk. Informacije pogosto iščejo tudi v knjigah (23 odstotkov) in revijah (20 odstotkov), medtem ko zdravnika za informacije prosi le 10 odstotkov vprašanih.

Tako moški kot ženske uporabljajo tudi izgovore za izogibanje spolnosti. Vsaj enkrat ga je tako uporabila dobra polovica žensk in skoraj tretjina moških. Na drugi strani pa je posumilo, da je partner uporabil izgovor za izogibanje spolnemu odnosu, vsaj enkrat posumilo 46 odstotkov moških in 22 odstotkov žensk. Najpogostejši izgovori so utrujenost (77 odstotkov), glavobol (22 odstotkov) ter bolečine v mišicah in sklepih (32 odstotkov)

O raziskavi

Raziskavo je za družbo Eli Lilly and Company na vzorcu 13.063 moških (60 odstotkov) in žensk (40 odstotkov), starih 34 let ali več, spletno izvedla družba SKIM Healthcare. Vprašalnik je bil sestavljen iz 24 vprašanj na teme, kot so trenutno spolno vedenje, spoprijemanje s težavami na področju spolnega zdravja ter uporabljanje in kupovanje zdravil za motnjo erekcije. Sodelujoči v raziskavi so bili iz 13 držav. V vsaki državi je sodelovalo najmanj 1.000 oseb. Države so: Avstrija, Belgija, Češka, Danska, Finska, Južna Koreja, Kanada, Mehika, Portugalska, Romunija, Švica, Združeno kraljestvo in Združene države Amerike.