Chagasova bolezen je lahko, podobno kot AIDS, skrita več let, preden se pojavijo prvi simptomi. Če jo odkrijejo dovolj hitro, jo lahko pozdravijo z intenzivnim trimesečnim zdravljenjem z zdravili. Zaradi cene zdravil in težav pri odkrivanju obolelosti, se bolezen najpogosteje ne zdravi.

Bolezen najpogosteje prenašajo hrošči Triatomidi, katerih najbližji sorodnik je muha cece. Hrošči z ugrizom na žrtev prenesejo parazita Trypanosoma cruzi, ki s krvjo zakroži po telesu in povzroči bolezen. Paraziti se lahko ustalijo v bolnikovem srcu, kjer lahko več let živijo in se razmnožujejo. Pri četrtini obolelih pride do povečanja srca ali črevesja.

Bolezen se imenuje po brazilskemu zdravniku Carlosu Ribeiru Justinianu Chagasu, ki je bolezen prvi odkril leta 1909. Mnogi menijo, da je za to boleznijo trpel celo Charles Darwin, ki ga je med potovanjem z ladjo Beagle ugriznil hrošč, ki odgovarja opisu Triatomida. Srčne težave, zaradi katerih je umrl Darwin, bi zato lahko bile posledica parazita Trypanosoma cruzi.