Evropski teden boja proti raku vsako leto poteka od 25. do 31. maja. Inštitut za varovanje zdravja (IVZ), Onkološki inštitut Ljubljana in Zveza slovenskih društev za boj proti raku ob tem opozarjajo na pomen zdravega načina življenja in rednega udeleževanja presejalnih pregledov.

Od desetih smrti pri ženskah sta dve zaradi raka, od desetih smrti pri moških pa kar tri, je povedala vodja Evropskega partnerstva za boj proti raku Sandra Radoš Krnel z IVZ. V Sloveniji je po ocenah registra raka leta 2011 za rakom zbolelo že okrog 13.300 ljudi. Več kot polovico vseh novih primerov raka pa gre na račun petih najbolj razširjenih rakavih bolezni: raka debelega črevesa in danke, pljuč, dojke, prostate in kožnega raka.

Po ocenah strokovnjakov bi kar tretjino rakavih bolezni lahko preprečili že samo z izogibanjem dejavnikom tveganja. Po besedah Maje Primic Žakelj iz Zveze slovenskih društev za boj proti raku smo Slovenci na področju zdravega življenja naredili že veliko. Slovenija je namreč med tistimi državami v Evropi, ki imajo najnižjo razširjenostjo kajenja med moškimi srednjih let, medtem ko ostajajo problem mladi in ženske, kjer se delež kadilcev ne zmanjšuje. Še vedno se tudi premalo gibamo in pojemo preveč nezdravih živil, kar se kaže tudi v prevelikem odstotku ljudi s čezmerno telesno težo, je dodala Primic Žakljeva.

Sicer pa so med državami članicami EU velike razlike in neenakosti glede pojavnosti in umrljivosti za rakom. Zato so se države članice EU odločile za skupni, učinkovit pristop v boju proti raku, imenovan Evropsko partnerstvo za boj proti raku (EPAAC), ki ga vodi IVZ. EPAAC naj bi z ukrepi preventive in drugimi ukrepi obvladovanja raka pripomogel k zmanjševanju pojavnosti novih primerov raka v državah članicah EU za 15 odstotkov do leta 2020.