Minister si je, kot je dejal v izjavi za medije, na prvem obisku v UKC Ljubljana predvsem želel videti dejanske razmere, v katerih so bolniki. Povedal je, da so tokrat pogledali urgenco in intenzivne terapije (kirurške in internistične).

Od takrat, ko je pred leti delal v UKC kot specialist urologije, se je obseg dela bistveno povečal, pravi Gantar in dodaja, da je to postalo težko za organizacijo, še težje pa za bolnike. Tu bo potrebno po njegovem mnenju čim prej narediti kakšen korak naprej.

Glede na današnje pogovore je to po Gantarjevih besedah tudi izvedljivo. Kot je pojasnil, celoten projekt urgence obsega prek 25.000 kvadratnih metrov. Deli, ki so resnično namenjeni urgenci, pa predstavljajo 20 odstotkov te površine, je poudaril minister, ki verjame, da se bo denar za ta del investicije našel. V letošnjem letu se to še ne bo zgodilo, ker je treba projekte, kot je dejal, temu primerno pripraviti.

V letošnjem letu ministrstvo za zdravje za projekte v UKC Ljubljana kljub varčevanju namenja več kot 19 milijonov evrov. Minister tudi pričakuje, da bo prenova hematologije stekla še to jesen.

Generalni direktor ljubljanskega kliničnega centra Simon Vrhunec je izrazil veselje ob ministrovem obisku. UKC je najpomembnejša in največja slovenska zdravstvena ustanova, zato je po njegovem mnenju logično, da je minister za zdravje za svoj prvi uradni obisk v kakšni ustanovi izbral prav ljubljanski klinični center.

Ministru so tudi pokazali, kako investicije potekajo, v kakšnih razmerah obravnavajo bolnike in v kakšnih razmerah zaposleni delajo. Govorili so tudi o zakonu o uravnoteženju javnih financ, ki prinaša tudi ukrepe na področju zdravstva in o tem, kaj to pomeni za razne pogodbe (podjemne, avtorske).