Hitra in pravilna prepoznava bolezni je velikega pomena, saj se nezdravljena ali neustrezno zdravljena kronična vnetna črevesna bolezen lahko razvije v hudo poslabšanje bolezni in resne zaplete. Bolniki namreč ob prvem pojavu bolezni zaradi nespecifičnih bolečin v trebuhu in drisk pogosto mislijo, da gre le za okužbo prebavil, ki bo minila sama od sebe.

Če bolečine in driske po 14 dneh ne minejo ter je na blatu tudi kri, odvajanje pa je pogosto tudi ponoči, je potrebna podrobnejša obravnava in napotitev k specialistu gastroenterologu, opozarjajo v društvu za kronično vnetno bolezen.

Za bolezen so sicer značilni zagoni vnetja in različno dolga obdobja remisije, v katerih je posameznik brez težav. Kronično vnetno črevesno bolezen lahko zdravimo, zato večina oseb s to boleznijo ob ustreznem zdravljenju živi normalno življenje.

Vzrok bolezni ni povsem pojasnjen. Pomembno vlogo pri nastanku in razvoju bolezni imajo genetski, imunski in okoljski dejavniki, med njimi tudi kajenje, zdravila proti bolečinam in dolgotrajen negativni stres.

Komunikacijska akcija Trenutno odsoten - hvala za razumevanje poteka več tednov v maju in ima namen izboljšati razumevanje in poznavanje simptomov bolezni. Društvo v tem času postavlja silhuete v velikosti človeka na bolj obiskana mesta in prireditve, silhuete pa predstavljajo različne vloge oz. poklice ljudi, ki morajo biti prav tisti hip nujno odsotni zaradi odhoda na stranišče. Poleg tega društvo v Ljubljani in Mariboru organizira kratke predstave uličnega gledališča, ki bodo mimoidočim na zanimiv način predstavile problematiko te bolezni.