To je šele četrti primer "nore krave", ki so ga odkrili v ZDA od začetka rutinskega testiranja goveda za to boleznijo. Prvi primer so odkrili leta 2003 v državi Washington, nato leta 2005 v Teksasu in potem leta 2006 v Alabami. Glavni veterinar ameriškega ministrstva za kmetijstvo John Clifford je dejal, da je kalifornijska krava atipičen primer in ni zbolela zaradi uživanja umetne goveje krme.

Clifford ni povedal veliko podrobnosti o kravi, razen tega, da prihaja s farme v osrednji Kaliforniji. Zagotovil pa je, da krava ni bila namenjena za predelavo in, da je ameriška prehranjevalna veriga še naprej povsem zdrava in da ni nobenega razloga za paniko.

Uživanje govejega mesa, okuženega z BSE, lahko pri človeku povzroči Creutzfeldt-Jakobovo bolezen, ki je smrtonosna. Uživanje mleka obolele krave pa ni nevarno.

Izbruh bolezni norih krav je leta 1993 v Veliki Britaniji povzročil pokol 180.000 glav živine, umrlo pa je tudi 150 ljudi. V ZDA so doslej odkrili le nekaj primerov okužbe pri ljudeh, vendar pa zaradi govejega mesa iz Velike Britanije in Savdske Arabije.