V Sloveniji je bila leta 2010 pričakovana življenjska doba pri starosti 65 let za ženske 21 let in za moške 16,8 let. Pričakovana leta zdravega življenja pri tej starosti pa so bila ocenjena na 7,2 za ženske in 6,6 za moške.

Slovenija je tako glede pričakovane življenjske dobe približno v povprečju EU, glede na pričakovana leta zdravega življenja pa pod evropskim povprečjem. Podatki za unijo za leto 2010 kažejo, da lahko ženske v EU pri 65 letih pričakujejo še 8,8 leta zdravega življenja, moški pa 8,7 leta.

Tako za moške kot za ženske je bila pričakovana življenjska doba najdaljša v Franciji in Španiji, najkrajša pa je bila za ženske v Bolgariji in Romuniji ter za moške v Latviji in Litvi.

Zanimiva ugotovitev Eurostatove raziskave je, da države z najdaljšo pričakovano življenjsko dobo niso nujno tudi tiste, kjer se za ljudi pri starosti 65 let pričakuje največ let zdravega življenja. Največ zdravih let si lahko obetajo prebivalci Švedske, Danske in Malte, najmanj pa prebivalci Slovaške, Romunije, Latvije in Estonije.