V Sloveniji svetovni dan spanja poteka pod okriljem Mednarodne zveze za medicino spanja. Akcija Postanek je pomembnejši od poti bo voznikom svetovala, naj se pred daljšo vožnjo spočijejo, med vožnjo pa se na vsaki dve uri ustavijo za dodaten počitek. V okviru akcije bo potekala tudi epidemiološka študija o zaspanosti med vožnjo. Zajela bo 100.000 anketirancev.

Kot pojasnjuje Dolenc Grošljeva, odrasli med 18. in 29. letom pogosteje vozijo zaspani kot starejši vozniki, moški pa pogosteje zaspijo za volanom kot ženske. Podatki kažejo, da so ljudje, ki ponoči spijo šest do sedem ur, dvakrat pogosteje udeleženi v prometnih nesrečah kot tisti, ki spijo osem ur.

Petrol z brezplačno kavo

Družba Petrol bo v okviru akcije Postanek je pomembnejši od poti v noči z danes na soboto med 22. in 6. uro zjutraj na odprtih bencinskih servisih vsem voznikom ponudila brezplačno kavo. Poleg tega bodo na Petrolovih multimedijskih oglasnih mestih razna obvestila opozarjala voznike na problem zaspanosti med vožnjo.

Svetovni dan zdravja vsako leto opozori na motnje spanja, ki so zelo pogoste in predstavljajo globalni zdravstveni problem. Po statistikah prizadenejo več kot 30 odstotkov celotne populacije in pomembno vplivajo na kakovost življenja. Do sedaj je opisanih okoli 80 različnih motenj spanja, ki lahko prizadenejo vsakega od nas.

Tudi letos bo hkrati s svetovnim dnevom spanja potekal evropski dan narkolepsije. Po besedah Dolenc Grošljeve, ki tudi vodi ambulanto za motnje spanja na ljubljanskem inštitutu za klinično nevrofiziologijo, je narkolepsija prav tako ena od motenj spanja, ki pa je veliko redkejša bolezen. Prizadene približno enega na 2000 ljudi.