Poročila, da so tri podjetja s severne in zahodne Poljske tamkajšnjim prehrambenim podjetjem prodajala industrijsko sol, ki naj bi se jo uporabljalo za posipanje cest med zimo, so na Poljskem povzročila veliko razburjenje. Pristojne oblasti so že izvedle več kot 600 različnih laboratorijskih testiranj hrane, rezultati pa so pokazali, da je uporabljena sol vsebovala le manjše količine dioksinov in težkih kovin, ki naj ne bi škodile zdravju potrošnikov. Kljub temu so tamkajšnje pristojne oblasti odredile umik določenih prehrambenih izdelkov s trgovskih polic, je danes sporočil predstavnik tamkajšnjega inšpektorata za varnost hrane Jan Bondar.

Med izdelki, ki bi lahko vsebovali industrijsko sol in bili zdravju škodljivi, so predvsem vložena zelenjava, kot so kumarice, zelje in rdeča pesa, pa tudi klobase, kruh in drugi pekarski izdelki. Pristojne poljske oblasti so tudi odredile, da morajo prehrambena podjetja, ki naj bi uporabljala industrijsko sol, svoje izdelke za neodločen čas obdržati v skladiščih. Poljska je sicer glavna izvoznica prehrambenih izdelkov v regiji in tamkajšnje oblasti se zato bojijo, da bo škandal škodil njenemu ugledu v prehrambenem sektorju, ki igra veliko vlogo v poljskem gospodarstvu.

Kmetijstvu je namenjen velik delež poljskega ozemlja, na njem pa pridelujejo od jabolk do žita, ukvarjajo pa se tudi z živinorejo in svoje meso izvažajo v Nemčijo in druge sosednje države. Poljski minister za kmetijstvo Marek Sawicki je že izrazil zaskrbljenost zaradi škandala, ki je izbruhnil pred dvema tednoma in ki je na Poljskem pritegnil precej medijske pozornosti. "Preveč dolgo smo delali za ugled poljskih izdelkov in poljske hrane, da bi dopustili, da ga eden ali več goljufov sedaj uniči," je v četrtek poudaril Sawitcki. Sosednja Češka je zaradi previdnosti že začasno prekinila uvoz poljskih slanih prehrambenih izdelkov.