Gantar je na današnjem pogovoru z novinarji ocenil, da je finančno stanje v slovenskem zdravstvu resno, zato so se tega problema treba nujno lotili. Konkretnih ukrepov, kako bodo reševali okoli 110 milijonov globoko luknjo, ki se ob koncu leta obeta zdravstveni blagajni, Gantar ni razkril. Dejal pa je, da vidi pomemben potencial v vsaj delnem prenosu prostovoljnega v obvezno zdravstveno zavarovanje.

Kot eno izmed rešitev za povečanje prihodkov v zdravstveno blagajno, ki jo je Gantar tudi omenjal v svoji predstavitvi pred matičnim odborom v DZ, je navedel tudi participacijo na zdravila. To rešitev omenja tudi strokovna služba Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) v svojem naboru možnih ukrepov.

A Gantar poudarja, da ni nujno, da bodo ta ukrep tudi uveljavili oziroma da bo uveljavljen v takšni obliki, kot jo predlaga ZZZS. Po njihovem predlogu bi posameznik za dvig zdravil odštel med 1,4 in 1,88 evra, socialno ogroženim pa tega stroška ne bi bilo treba plačati.

Gantar je danes komentiral tudi nacionalni razpis ZZZS, zaradi katerega nekatere bolnišnice tožijo zavod. Takšne oblike razpisa ne zagovarja, saj da gre za nelojalno konkurenco do javnih zavodov. Ker pa je razpis s pravnega stališča usklajen z zakonodajo, ga ni mogoče razveljaviti, pravi Gantar.

Lahko pa direktorji bolnišnic svojim zdravnikom prekličejo soglasja za delo pri drugem izvajalcu zdravstvenih storitev, dodaja minister. Pri tem Gantar opozarja, da se v konkretnem primeru lahko prvič dejansko izračuna škoda, ki je povzročena bolnišnici zaradi dela zdravnika pri drugem izvajalcu, ki je pridobil program v okviru nacionalnega razpisa ZZZS. Sicer pa minister napoveduje, da bodo v prihodnje spremenili nekatere pogoje v takšnih nacionalnih razpisih.