Iz Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana so sporočili, da bo glavni dogodek v avli bolnišnice potekal na dan redkih bolezni, 29. februarja. Na ta dan bo kampanja potekala po celi Evropi.

Ob tej priložnosti je Barbara Salobir iz Kliničnega oddelka za pljučne bolezni in alergije Interne klinike, sicer tudi članica društva, pojasnila, da je pljučna hipertenzija zahrbtna bolezen, ker se zaradi neznačilnih težav pogosto odkrije prepozno. Prizadene lahko vse, moške in ženske, od rojstva do pozne starosti. Najhujše oblike bolezni se pojavijo v povezavi z nekaterimi revmatološkimi boleznimi, v povezavi s strdki v pljučnih žilah ali brez znanih razlogov. K sreči so te oblike pljučne hipertenzije redke.

Uradnih podatkov zaenkrat ni, a po ocenah v Sloveniji obravnavamo letno okrog sto takšnih bolnikov. Za boljši potek zdravljenja je poleg dostopnosti do novih načinov zdravljenja, vedno ključno zgodnje prepoznavanje bolezni, kar je glavno sporočilo kampanje, še dodaja Salobirjeva.

Da bi izboljšali osveščenost, bodo na dan redkih bolezni pod okriljem Evropskega združenja za pljučno hipertenzijo po celi Evropi v kampanji modre ustnice bolniki skupaj s strokovnjaki in somišljeniki opozarjali, kdaj na bolezen pomisliti in kako poiskati ustrezno zdravniško pomoč.