Na Kliničnem oddelku za hematologijo so obiski dovoljeni eni zdravi odrasli osebi. Omejitev velja tudi za enote intenzivne terapije, kjer je drugačen režim obiskov. Možni so 15-minutni obiski le za eno zdravo osebo, in sicer med 14. in 15. uro.

Največ dve zdravi osebi

Da v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana preventivno zaščitijo bolnike pred dodatnim širjenjem virusnih okužb dihal tudi po drugih oddelkih, v UKC Ljubljana pozivajo obiskovalce, naj na drugih oddelkih bolnike obiskujeta največ dve zdravi odrasli osebi, in sicer med 15. in 17. uro. Klinični oddelek za kardiologijo Interne klinike pa še naprej ostaja zaprt za obiske.

Specialistka pediatrije s klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja v UKC Ljubljana Tatjana Mrvič ob tem pojasnjuje, da so respiratorna virusna obolenja pravzaprav okužbe dihal, zaradi katere vsako zimo zdravijo v bolnišnici veliko otrok in odraslih. Zlasti tistih, ki imajo kronične pljučne oziroma srčne bolezni.

Pomembna preventiva

Ob tem poudarja, da je pri preprečevanju okužb zelo pomembna preventiva. Zlasti to velja za dojenčke, mlajše od enega leta, nedonošenčke in otroke ter odrasle, ki imajo kronične bolezni srca ali pljuč. Mrvičeva zato priporoča, naj se ljudje ne zadržujejo v zaprtih prostorih, kot na primer v velikih nakupovalnih centrih ali na množičnih prireditvah. Ljudje naj tudi pazijo na osebno higieno rok.

Za podobne ukrepe so se odločili tudi v UKC Maribor. "Zaradi povečanega števila virusnih okužb dihal in posameznih primerov gripe po vsej Sloveniji ter možnosti razvoja epidemije v prihodnjih dneh, smo se odločili, da omejimo obiske po vsem UKC Maribor na dve zdravi odrasli osebi po pacientu. Ukrep začne veljati danes in velja do preklica," so sporočili iz zavoda.

Tudi v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec so obiski bolnikov na območju celotne bolnišnice zaradi porasta števila prehladnih obolenj med prebivalci od danes do preklica omejeni. Tam je ob bolniku lahko prisoten le en zdrav obiskovalec, so sporočili iz bolnišnice v Slovenj Gradcu. Ti obiskovalci, ki so jim obiski dovoljeni, pa morajo upoštevati navodila zdravstvenega osebja splošne bolnišnice.