Potem ko so testi koruzne krme v sredo pokazali na preseženo vrednost aflatoksina v krmi, ki jo je prodajala Koroška kmetijsko-gozdarska zadruga, je bila prepoved oddaje mleka določena za sedem koroških kmetij, ki so prejele kontaminirano krmilo. Hkrati je zadruga takoj ustavila prodajo krmila, katerega proizvajalec je podjetje Žito Intes, in kupce pozvala k vrnitvi krmila.

Potem ko so bili vzorci mleka negativni, so prepoved oddaje mleka preklicali za štiri kmetije, pri treh kmetijah pa z vzorčenjem nadaljujejo in zanje še velja prepoved oddaje mleka. Kovač podatkov o tem, koliko mleka je ostalo neoddanega na kmetijah, še nima.

Zadruga je po Kovačevih besedah prodala okoli 150 vreč po 40 kilogramov krmila proizvajalca Žito Intes, do danes zjutraj so nazaj dobili 80 vreč. Koliko natančno je bilo na Koroškem porabljenega spornega krmila, za zdaj ni znano, je pa zadruga o odpoklicu kupce obvestila tudi prek medijev. Kovač zagotavlja, da imajo vzpostavljeno sledljivost krme, je pa, kot je znano, nekaj krme bilo prodane tudi v maloprodaji.

Veterinarska uprava RS je o prvem pojavu rakotvornega aflatoksina v koruzni krmi in mleku poročala 20. januarja. Zaradi preseženih vsebnosti aflatoksina je Vurs najprej začasno prepovedal oddajati mleko dvema kmetijama, eni z Bleda in eni iz okolice Ljubljane, kasneje pa še štirim kmetovalcem, od katerih so trije dajali mleko v Italijo, eden pa v mlekarno v Kobarid.

Po odkritju več vzorcev krme s preseženo vrednostjo aflatoksina je Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije pozvala ustrezne ustanove v okviru ministrstva za kmetijstvo, naj poostrijo nadzor nad živinsko krmo na slovenskem trgu - tako surovin kot že narejenih krmnih mešanic. Po mnenju zbornice prisotnost strupa v mleku krmljenih živali ni bila posledica neodgovornega ravnanja rejcev, temveč pomanjkljivega nadzora pri pripravi krmnih mešanic.