Zaradi velikosti sistema so na Zavodu za zdravstveno varstvo Koper v četrtek še enkrat preverili cel vodovodni sistem, še zlasti njegov konec v črpališču pri Neverkah. Ugotovili so, da je voda v sistemu v celoti mikrobiološko neoporečna, na podlagi česar v Kovodu preklicujejo ukrep prekuhavanja vode.

V Kovodu pa pozivajo vse tiste, ki v zadnjem mesecu dni niso uporabljali vode iz vodovodnega sistema, naj 15 minut intenzivno izpirajo hišno vodovodno omrežje, in sicer tako, da hkrati odprejo vse vodovodne pipe.

Vzrokov za onesnaženje vode v Kovodu še niso odkrili. Kot so zapisali, predvidevajo, da gre za posledico več okoliščin, kot so deževje v decembru, kompleksnost kraškega sistema, dogodki, povezani z lanskim izlivanjem gnojnice, in odlaganjem neznanih snovi v občinah v regiji. Ker se podobne težave lahko spet ponovijo, opozarjajo na nujnost sprejetja uredbe o vodovarstvenih pasovih na območju Postojne, Pivke in Cerknice.

Na območju občin Postojna in Pivka so 20. decembra lani v vodi zaznali povečano prisotnost parazitov kriptosporidija in giardije.