Omenjeno rakotvorno snov so na Koroškem v sredo ugotovili v krmi in mleku, sporno krmilo so že umaknili iz prodaje, na kmetijah pa je ostalo okoli 2000 litrov neoddanega mleka.

Kmetje so danes ves dan v tamkajšnjo zadrugo dovažali že kupljeno okuženo krmo. Iz te količine so jo prodali 6750 kilogramov.

V omenjeni kmetijski zadrugi letno sicer odkupijo čez 30 milijonov litrov mleka in se s takimi težavami srečujejo prvič v zgodovini.

Sporna krma pa je bila poslana tudi na Štajersko. Inšpektorji še ugotavljajo, kdo vse jo je kupil. Ker je bilo kar nekaj te koruzne moke prodane na drobno, je zelo težko izslediti kupce. Krma pa bi bila lahko na trgu že dva meseca.

Veterinarska uprava RS (Vurs) je o prvem pojavu aflatoksina v koruzni krmi in mleku poročala 20. januarja. Zaradi preseženih vsebnosti nevarnega aflatoksina je Vurs najprej začasno prepovedal oddajati mleko dvema kmetijama, eni z Bleda in eni iz okolice Ljubljane, kasneje pa še štirim kmetovalcem, od katerih so trije dajali mleko v Italijo, eden pa v mlekarno v Kobarid.