Tehniko stimuliranja možganov so pred tem uporabljali za zdravljenje kognitivnih motenj, nove raziskave pa so pokazale, da lahko izboljšajo mentalne sposobnosti zdravih odraslih. Nevroznanstvenik dr. Roi Cohen Kadosh uporablja visoko razvit sistem za transkranialno stimulacijo z enosmernim tokom (tDCS). S pomočjo tDCS-ja lahko z majhnim električnim tokom natančno stimulira izbrane možganske centre.

Ko se s tDCS-jem stimulira parietalni reženj, ki je odgovoren za naše sposobnosti branja, pisanja in uporabe številk, se lahko izboljšajo tudi naše matematične sposobnosti. Električni tok v stimuliranem območju vklopi proizvodnjo kemikalij, ki so potrebne za razvoj možganskih celic ali za njihovo spreminjanje. Proces, ki je sicer znan kot nevralna plastičnost, je ključnega pomena za naravni proces učenja.

Dr. Cohen Kadosh trdi, da je postopek povsem varen, na spletu pa je že mogoče najti več naprav, ki delujejo na podoben način kot Cohen Kadoshova, čeprav njihova učinkovitost ni preverjena. Cohen Kadoshovim pa kljub zagotovilom o varnosti svoje metode še vedno opozarja na potencialne nevarnosti zlorabe na spletu kupljenih naprav.

Predvsem naj bi bilo sporno, da še ni dovolj znanega o stranskih učinkih in da ne obstaja noben izobraževalni program, ki bi uporabnike naučil varne uporabe. Poleg tega je naprava pri ceni 380 evrov (500 dolarjev) relativno poceni, ker pa ni obstoječe zakonodaje o rabi naprave, bi le-ta lahko bila tudi hitro zlorabljena.

"V najboljšem primeru bi lahko privedla do izkoriščanja ranljivih pacientov ali staršev za finančno korist, v najhujšem primeru pa bi lahko ogrozila dolgoročne poškodbe možganov,“ je povedal Cohen Kadosh, ki je dodal, da so nujne raziskave varne uporabe tDCS-ja na otrocih.