Preiskava centra Macmillan Cancer Support (MCS) je odkrila, da ima povprečna mlajša odrasla oseba na facebooku 237 prijateljev, med temi pa jih je zelo malo, ki bi bili pripravljeni pomagati v trenutku težav.

V študiji je sodelovalo 1000 ljudi, starih med 18 in 35 let. Dve tretjini sodelujočih je povedalo, da imajo dva zelo tesna prijatelja ali manj. Vsak osmi (13 odstotkov ljudi) je priznal, da nima prav nobene osebe, ki bi jo štel za takšnega prijatelja, na katerega bi se lahko obrnil, če bi imel krizo v življenju. Tako meni 16 odstotkov moških in 12 odstotkov žensk, ki so sodelovali v raziskavi.

Jeannie Wilkinson, svetovalka za medčloveške odnose pri centru MCS, pravi: "Presenetljivo in zaskrbljujoče je, da se ljudje zanašajo na tako majhno število prijateljev in sorodnikov – in še bolj, da nekateri nimajo nikogar."

"Ko gremo čez kaj težkega, denimo premagujemo raka, je pomembno, da lahko odprto govorimo o tem, kaj prestajamo, da si zagotovimo vso podporo, ki jo potrebujemo," razloži Wilkinsonova. "Srečamo veliko pacientov in ljudi, ki skrbijo za koga z rakom, ki misli, da mora biti močan, potlači lastna čustva. To povzroči veliko oviro pri odnosih."