Kot je zapisano v gradivu po seji vlade, se največ na vladi sprejetih sklepov nanaša na uskladitev določb Splošnega dogovora z nacionalno strategijo kakovosti in varnosti v zdravstvu (2010-2015), s poudarkom na vključevanje v proces pridobivanja akreditacij za bolnišnice v letu 2012; nekoliko so dopolnjene določbe v zvezi z referenčnimi ambulantami in načinom njihovih uvajanj v letu 2012; opredeljen pa je tudi standard za sanitetne prevoze na in z dialize.

Za standard operacij kil je v dogovoru določeno, da je v ceni storitve vključen pregled pred in po operaciji in da zanje ni mogoče zaračunati nobene druge storitve po Zeleni knjigi. Za programe operacije kile, operacije karpalnega kanala, operacije na venah z lasersko tehnologijo, medikamentozni splav, diagnostično histeroskopijo, histeroskopsko operacijo, amniocintezo ter biopsijo horionskih resic in kordocintezo je določeno, da je hospitalna obravnava mogoča le, če izvajalec Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) predloži indikacije za obravnavo v akutni bolnišnični obravnavi. Enako je določeno tudi za pripravo in aplikacijo dragih bolnišničnih zdravil endoxan, ilomedin, premicade in roactemra.

Na podlagi projekta Forenzična psihiatrija je predviden njen prenos na Univerzitetni klinični Center Maribor, kjer je ustanovljena enota za forenzično psihiatrijo. Za koncesionarje sprejeti sklepi določajo, da morajo ZZZS dokazati namenskost porabe sredstev za laboratorij, ki so vračunana v ceno zdravstvenih storitev. Določen je tudi rok za posredovanje poročil, ki jih izvajalci o realiziranem programu posredujejo ZZZS. Opredeljeno je tudi znižanje lekarniških storitev pri oskrbi Centrov za zdravljenje odvisnosti od prepovedanih drog z metadonskimi raztopinami.

Kako je z varčevalnimi ukrepi?

Centri so pri tem zavezani, da vodijo evidence o predpisanih in porabljenih količinah metadona po vzdrževancih ter o celotni količini predpisanega in porabljenega metadona na letni ravni, in da evidence posredujejo ZZZS. Pediatrični kliniki Ljubljana pa na vladi sprejeti sklepi v okviru prihrankov iz Aneksa 3 k Splošnemu dogovoru za pogodbeno leto 2011 priznavajo časovno nadpovprečno obravnavo otrok in posledično njihovo višje točkovanje. Tako sprejeti sklepi po besedah Kosa pomenijo, da varčevalni ukrepi, ki jih je predlagal ZZZS - gre za 40 do 50 milijonov evrov - niso bili sprejeti v zadostni meri. Določena sredstva se celo dodajajo, pravi.

Splošni dogovor v zdravstvu predpisuje zakon, z njim pa se osem partnerjev v zdravstvu - med njimi so ministrstvo za zdravje, ZZZS in izvajalci zdravstvenih storitev - dogovorijo o obsegu in vrstah programov storitev za posamezno pogodbeno leto. V kolikor se partnerji o posameznih določbah ne morejo poenotiti, se poskušajo razlike uskladiti z arbitražo, v kolikor pa tudi ta ne uspe, besedilo spornih določb s sklepom arbitrarno določi vlada, kar se je zgodilo tudi tokrat. Z določitvijo besedila spornih točk je tako vlada danes določila končno besedilo dogovora, ki bo začel veljati 1. aprila 2012, ko se tudi sicer v zdravstvu začne posamezno pogodbeno leto.