Mesto New York je poznano po mnogih stvareh – po nočnem življenju, pestri izbiri restavracij, hitremu tempu življenja in nepregledni množici ljudi. Raziskave nas učijo, da ljudje, ki živijo v večjih mestih prej umrejo kot ljudje iz manjših krajev. Zakaj? Ker so bolj pod stresom, ker se jim stalno mudi in ker je njihovo življenje na splošno precej bolj kaotično.

Sodeč po zadnjih statističnih podatkih, ki jih je pridobil statistični urad v New Yorku, pa je zgodba ravno obratna. Ugotovili so namreč, da ljudje v New Yorku v povprečju dočakajo višjo starost kot ljudje v drugih ameriških mestih, poroča Time.

Otroci, ki so se v New Yorku rodili leta 2009, naj bi sodeč po statističnih podatkih živeli v povprečju 80,6 let. To je kar tri leta več kot so kazali podatki iz leta 2000 in dve leti dlje kot je trenutno državno povprečje.

Manj smrti zaradi drog in aidsa

"Če želite živeti dlje časa in bolj zdravo kot večina Američanov, potem se preselite v New York,“ je rezultate raziskave komentiral župan New Yorka Michael Bloomberg, ki meni, da so za zgornje rezultate krive predvsem vse spremembe zdravstvenega sistema, ki jih je uvedla njegova administracija. K temu naj bi prispevalo tudi dejstvo, da je v mestu kar pol milijona manj kadilcev kot jih je bilo leta 2002. Kajenje pa je prepovedano tudi v lokalih in restavracijah.

Največ pa naj bi k podaljšanju pričakovane življenjske dobe prispevala vedno večja ozaveščenost ljudi glede virusa HIV. Več kot 90 odstotkov ljudi, ki imajo HIV, je vključenih v program zdravljenja. Prav tako pa se redno testira vedno več ljudi. Hitro pa upada tudi število smrti zaradi aidsa, še poroča Time.

Mestne oblasti pojasnjujejo, da je precej manj tudi odvisnikov od trdih drog in da je veliko manjša tudi stopnja umrljivosti pri novorojenčkih.