31-letna Kate Chilver je tehtala slabih 30 kilogramov, bila je tako suha, da so deli njenega želodca in črevesja odmrli zaradi preslabe oskrbe s krvjo. Simptomi te resne bolezni so se pričeli kazati, ko je imela Kate 12 let, vse kasnejše življenje pa je Kate preživela pri različnih specialističnih klinikah, na koncu pa njeno telo stradanja ni več zdržalo.

Zdravniki so razkrili, da je bila Chilverjeva skoraj dve desetletji nevarno podhranjena. Vrednost indeksa telesne mase (ITM) zdravega človeka je med 20 in 25, medtem ko je indeks Chilverjeve znašal manj kot 12, občasno pa celo 9.

Psihologinja Frances Connan, ki je Kate spoznala leta 2004, razlaga, da je imela njena pacientka najhujšo obliko bolezni, ki jo je kdajkoli videla. "Občasno je bil njen ITM le devet, izjemno redki so primeri, ko pade pod deset," razlaga Connanova.

Zdravniki so jo skušali hraniti prek cevke, a so vsi takšni poskusi propadli. Odkar se je zdravila, so jo le dvakrat spustili iz bolnišnice, obakrat za obdobje pol leta, vendar pa je v obeh primerih njena teža hitro drastično znižala, zato je morala nazaj v kliniko. Med šestnajstletno bitko se Chilverjeva ni odzivala na zdravila, ni se vključila v psihoterapijo in je preveč telovadila, je zapisano v kartotekah.

Obdukcija je pokazala, da je bilo njeno srce več kot pol manjše, kot bi moralo biti pri odraslem človeku, tehtala pa je manj kot 30 kilogramov. Mrliška oglednica Fiona Wilcox je ob obdukciji povedala: "Connanova jo je opisala kot najbolj bolno pacientko, ki jo je kdajkoli zdravila. Zelo izkušen patolog, dr. Michael Osborn, je dejal, da je bila Kate med preiskavo najbolj vitka oseba, ki jo je kdajkoli pregledal."

Chilverjeva je na vsak način skušala skriti razsežnosti svoje prehranjevalne motnje, njena mati Lynn pa je skušala njeno življenje narediti čim bolj normalno, redno jo je vozila na dnevne izlete. Ko pa se je njeno življenje bližalo koncu, je pričela Kate čutiti bolečine v trebuhu.

10. julija letos je bila zaradi hudih krčev iz klinike prepeljana v bolnišnico. Tam so zdravniki ugotovili, da je tkivo v njenem črevesju in želodcu odmrlo zaradi slabe preskrbe s krvjo. Ker je bilo njeno telo tako "izstradano", kirurški poseg ni prišel v poštev, Kate pa je dva dni pozneje, 12. julija, umrla na oddelku intenzivne nege.

Anoreksija je glavni razlog za smrt v povezavi z duševnimi bolezni. Ljudje z anoreksijo imajo težave s prehranjevanjem, so zelo občutljivi glede teže, veliko pa jih tudi pretirano telovadi, da bi tako shujšali.

Simptomi bolezni se navadno pričnejo postopoma kazati, navadno se začne s strogo shujševalno dieto, nato pa hitro uidejo izpod nadzora.