Kot je v svojem govoru povedal Kuštrin, so se vsi problemi, na katere so opozarjali, z leti pokazali kot resnični, tako glede števila zdravnikov, managementa, sredstev in korupcije. "Minilo je 20 let, da je država postavila organe, ki obetajo, da bodo korupcijo preganjali," je dejal. Do zdaj se je namreč "kazalo s prstom tam, kjer korupcije praktično ni bilo".

"Ves čas opozarjamo, koliko parazitov in pijavk je na arteriji, ki napaja zdravstveni sistem," je dodal. Po njegovem mnenju bo v prihodnosti treba "neke stvari, ki jih ima zasebni sektor, prenesti v javni sektor". Podatki Supervizorja, kot pravi, kažejo odtok denarja "iz javnega sektorja v nek zasebni sektor, ki ne govori o tem, ali je ta odtok upravičen in zakonit ali ne".

Po besedah Kuštrina bodo v prihodnosti na področju zdravstva lahko zadovoljni že, če se stvari ne bodo slabšale. "Prva stvar, ki nas čaka, je verjetno nek varčevalni program, proti čemer mi nikoli nismo bili, če se ga bodo lotili pravi ljudje na pravi način," je pojasnil.

Če bo pred zdravnike prišel nekdo neobremenjen z zaslužki iz javnega sektorja, bo zanje "moralno in etično čist ter strokoven" in bodo tako "težko zavrnili ustrezne varčevalne programe tam, kjer ti v prvi vrsti ne bodo prizadeli pacientov in v drugi vrsti ne bodo vplivali na plače tistega poklica, ki ga je premalo". Izpostavil je tudi nujnost reform, a ne "tako, kot so jih poskusili realizirati v preteklosti".

Kuštrin ocenjuje še, da je treba narediti plačni sistem, ki naj bo znotraj posameznih poklicnih skupin ali blagajn avtonomen. "Kjer se bo lahko nagrajevalo bolj pridne in kjer smo se pripravljeni dogovarjati in pogajati tudi o pravicah," pravi Kuštrin.

Da mislijo resno, se je po njegovem pokazalo s standardi in normativi, ki bodo izšli kot priloga v januarski številki glasila ISIS. Predsedniku Fidesa se zdi nujno, da ti postanejo sestavni del kolektivne pogodbe, kjer bodo med drugim "po eni strani strokovna zaščita tistih zdravnikov, ki delajo preveč in hkrati zaščita bolnikov, ki jim lahko zdravnik nameni več časa".

Kljub vsemu pa so na individualni ravni za zaščito posameznika in zdravnikov zdravniške organizacije in Fides veliko naredili, meni Kuštrin.

Kot je povedala predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Gordana Živčec Kalan, so v minulem letu sicer bolj zaznali neuspehe in zato je na prvi trenutek videti, da je bilo uspehov malo. A vendarle kot uspeh med drugim šteje, da je delo koordinacije ves čas aktivno in je "pomembno prispevalo k vsebinski izboljšavi različnih dokumentov te države".