Na Floridi, in verjetno tudi marsikje drugje po svetu, HIV in aids še vedno nista sprejeta kot bolezen. Ko nekdo zboli za rakom, mu vsi nudijo podporo in sočustvujejo z njim. Ko gre za HIV, je zgodba povsem drugačna. Earl Thompson, 27 letni Američan, ki je aprila izvedel, da je okužen z virusom HIV je povedal, da ljudje bolezen zanikajo.

Doda, da je Jacksonville, mesto na Floridi, ki ima glede na statistične podatke iz leta 2008 peto najvišjo stopnjo obolelih za aidsom, še zelo daleč od trenutka, ko se bo o stvareh, ki se dogajajo ljudem javno govorilo.

Na spodnji sliki je razvidno, da je največ okuženih z virusom HIV v jugovzhodnem delu ZDA. Ravno tu je zanikanje največje. Zakaj? Dr. Kevin Fenton meni, da je to močno povezano z diskriminacijo in številnimi dogmami, ki so v tem delu ZDA še kako žive, poroča BBC.

Foto: Splet

Ob svetovnem dnevu aidsa, ki je 1. decembra, je običaj, da ljudje nosijo rdečo pentljo. Za prebivalce Jacksonvilla je še to preveč sporno. Mnogi izmed njih menijo, da je nošenje rdeče pentlje neprimerno, čeprav je njen glavni namen širjenje znanja o tej bolezni.

Ljudje na Floridi, ki so okuženi z virusom HIV, so prisiljeni živeti dvojno življenje, ker vedo, da jih družba drugače ne bo sprejemala. Ljudje se preprosto pretvarjajo, da bolezen ne obstaja in da ne poznajo nikogar, ki bi zbolel za njo, še poroča BBC.