Prodaja kruha se je v Veliki Britaniji precej znižala, saj mnogo ljudi meni, da trpijo za alergijo na gluten (protein v pšenici). Kruh namreč krivijo za vrsto simptomov: utrujenost, bolečine v trebuhu, napihnjenost in glavoboli.

Diete, ki prisegajo na zmanjšanje ogljikovih hidratov v prehrani, pa so mnoge prepričale, da se niso lotili svojega sendviča v času malce. Kljub temu večina ljudi najbolj pogreša kruh. Vprašajte katerega koli, ki hoče shujšati, in vam bo priznal, da najbolj pogreša toplo žemljico. Vendar ali je kruh res tako slab?

Vaši možgani so odvisni od kruha

Včasih bi bil dovolj samo kos slanine – vendar zakaj ni? Enostaven odgovor je, da nas kruh pomiri. "Ko se ogljikovi hidrati v kruhu razkrojijo v glukozo, v naših možganih sprožijo proces, pri katerem nastaja hormon serotonin, znan tudi kot hormon sreče," je dejala Helen Bond, predstavnica britanske dietetične zveze.

"Naše telo okoli 16. ure občuti potrebo po povišani ravni serotonina," je pojasnila. "S kruhom ga zelo enostavni dvignemo."

Moderne štruce ne gredo po grlu

Za nekatere strokovnjake leto 1961 označuje prelomno točko – takrat je bila predstavljen nov proces pečenja kruha. Tehnika vključuje trikrat več kvasa kot prej in s tem skrajša čas fermentacije. To pomeni, da štruco lahko spečete v samo eni uri, hkrati pa ima daljši rok uporabe.

Strokovnjaki menijo, da zaradi krajšega procesa fermentacije kvas lahko vpliva na delikatno ravnotežje bakterij v črevesju in povzroči prebavne motnje.

Naša telesa niso narejena za takšno količino hrane

Toasti za zajtrk, sendviči za malico in drugi krušni izdelki za prigrizke – strokovnjaki pravijo, da naši prebavni sistemi ne zmorejo predelati toliko kruha. To naj bi razložilo tudi vse več pritožb glede želodčnih težav in napihnjenosti. "Gluten naredi kruh takšnega kot je," je dejal gastrointernist Peter Wohrwell. "In ravno gluten je ogromna molekula, ki jo naša prebavila težko predelajo," je pojasnil.

Stvari še poslabšamo, če pojemo ogromno količino kruha. "Kruh postaja najbolj enostavna prehrana in zelo lahko dostopna. To je del problema," je dodal.

Kos belega kruha – dober za zdravje?

Bel kruh je še vedno najbolj priljubljen med vsemi vrstami kruha, čeprav zaradi njegovega visokega glikemičnega indeksa obstaja strah, da v krvi dviguje sladkor in inzulin. Slednje naj bi povzročalo sladkorno bolezen. Raziskava sveta za boj proti raku v Avstraliji, v kateri je sodelovalo 36 tisoč ljudi kar štiri leta, je pokazala, da imajo ljudje, ki uživajo bel kruh, kar 30 odstotkov možnosti, da zbolijo za sladkorno boleznijo tipa 2.

Raziskava, objavljena v mednarodnem glasilu o raku leta 2006, je pokazala, da imajo ljudje, ki pojedo pet kosov belega kruha na dan, dvakrat več možnosti za pogosto obliko raka na ledvicah v primerjavi s tistimi, ki so na dan pojedli samo kos in pol belega kruha.

Bolj zdrav naj bi bil polnozrnat kruh, vendar ne za vse. Tisti, ki imajo občutljiv prebavni sistem, imajo zaradi vlaknin še hujše simptome. "Vlaknine imajo odvajalni učinek, kar pomeni, da če imate občutljivo črevesje, bo prebava le še bolj pospešena," je pojasnil Whorwell.

Prednosti pečenja lastnega kruha

Profesor Jonathan Brostoff, specialist za alergije, priporoča, da ljudje prenehajo jesti kruh in nato z različnimi vrstami preizkušajo, katere jim najbolj ustrezajo. Kot boljšo in enostavnejšo rešitev pa predlaga, da vsi, ki imajo težave, ko jejo kruh, raje kupijo sestavine in ga spečejo kar sami.

"Kruh je prišel na slab glas, zato je najbolje, da imate nadzor nad tem, kaj je v njem."