Avstralski parlament je sprejel zakon, ki določa, da bodo morali biti vsi ovitki škatlic cigaret olivno-rjave barve. Na embalaži bodo morali biti jasno zapisana tudi opozorila o škodljivih vplivih kajenja na zdravje, navaja BBC.

Zakon so že označili za enega izmed najpomembnejših mejnikov varovanja zdravja. Philip Morris Asia (PMA) se s tem ne strinja in trdi, da novi zakon krši bilateralno pogodbo o naložbah. V podjetju so se zato odločili za tožbo države.

PMA je namreč prepričan, da bo ukinitev simbolov podjetja iz embalaž, ki bo, ko bo novi zakon decembra 2012 stopil v veljavo, obvezna, močno vplivala na dobiček podjetja. Predstavnica za stike z javnostjo podjetja Anne Edwards trdi, da je vlada zakon sprejela brez dokazov, da bo novi zakon pomagal zmanjševati število kadilcev v državi.

PMA zahteva, da se sprejeta sprememba zakonodaje ne uveljavi. Sporočili so, da bodo zaprosili za nadomestilo v višini več milijard dolarjev. Prepričani so, da jih bo novi zakon namreč stal več milijard dolarjev.

Tudi British American Tobacco, eno izmed velikih tobačnih podjetij, se z novim zakonom ne strinja. Trdijo namreč, da novi zakon krši mednarodne pravice blagovnih znamk.