Uporaba kokaina je v zadnjih desetih letih vztrajno naraščala, tako da je ta droga postala najpogosteje uporabljeno prepovedano poživilo v Evropi, glede na letošnje poročilo pa je uporaba mogoče dosegla vrh, ugotavlja EMCDDA v letošnjem poročilu o stanju na področju problematike drog v Evropi.

Zadnje raziskave namreč kažejo na izboljšanje stanja v tistih državah, kjer je bila uporaba kokaina največja. V agenciji ta trend upadanja med drugim povezujejo z gospodarsko situacijo, saj je ta vrsta droge razmeroma draga, prav tako ocenjujejo, da počasi bledi "pozitivna podoba" droge, ki se povezuje s premožnim življenjskim slogom.

Pozitivne trende na agenciji ugotavljajo tudi pri uporabi konoplje, ki kljub zmanjšani uporabi med mladimi v zadnjem letu ostaja najpogosteje uporabljena prepovedana droga v Evropi. Upad uporabe konoplje med mladimi v agenciji povezujejo z zmanjšanjem kajenja cigaret, saj se obe snovi pogosto uporabljata skupaj.

Preostali vzroki so lahko še življenjski slog, moda, uporaba drugih drog in aktualna stališča do droge, medtem ko po mnenju strokovnjakov v agenciji ni mogoče najti preproste povezave med zadnjimi spremembami zakonodaje o drogah v EU državah in stopnjami uporabe konoplje.

Manj optimistični pa so trendi na področju sintetičnih drog. Dobavitelji novih sintetičnih drog in novih drog, ki še niso na listi prepovedanih drog, so namreč vedno korak pred nadzornimi ukrepi, saj hitro ponudijo nove različice proizvodov, ugotavljajo na agenciji.

Zadnji podatki sicer kažejo, da je uporaba ekstazija in amfetamina v zadnjem letu med mlajšimi odraslimi na splošno umirjena ali pa se zmanjšuje, vendar se koncentracija pshihoaktivne snovi (MDMA) v tabletkah ekstazija povečuje.

V poročilu agencija opozarja tudi na hitro pojavljanje novih nenadzorovanih psihoaktivnih snovi, ki se pogosto prodajajo kot dovoljene droge. Tako je bilo letos prek evropskega sistema za zgodnje opozarjanje priglašenih že 39 novih snovi.

V najnovejši spletni raziskavi agencije EMCDDA o spletnih prodajalnah na drobno, ki ponujajo dovoljene droge, je bilo odkritih rekordnih 600 spletnih prodajaln, ki domnevno prodajajo psihoaktivne snovi, in razkrita vrsta novih proizvodov, ki so na voljo.

V agenciji poudarjajo, da morajo države članice zaradi hitrega širjenja novih snovi vnovič proučiti in pregledati nekatere svoje standardne odzive na problematiko drog. "Hitrost in vse tesnejša povezanost današnjega sveta se odraža tudi v vse bolj odzivnem in povezanem trgu drog, ki se je očitno sposoben enako hitro odzivati na grožnje in priložnosti," poudarja direktor agencije Wolfgang Götz.

Ob tem poudarja, da je treba poskrbeti za enotno odzivanje na problematiko drog po vsej Evropi, "sicer prizadevanja posameznih držav ne bodo obrodila sadov. To sta bistvena dejavnika, če hočemo ohraniti prednost v tej čedalje intenzivnejši igri mačke z mišjo".

Uporaba heroina v EU je še vedno povezana z največjim deležem bolezni in smrti zaradi uporabe drog. Zaskrbljujoči so tudi nekateri podatki o okužbah z virusom hiv med injicirajočimi uporabniki drog. Grčija, ki je država z zgodovinsko nizko pojavnostjo okužb s hiv, je namreč julija poročala o velikem izbruhu novih okužb s hiv med injicirajočimi uporabniki drog. Nedavno povečanje novo prijavljenih okužb s hiv so opazili tudi v Bolgariji, Estoniji in Litvi.

V agenciji ocenjujejo, da ima približno polovica evropskih uporabnikov opioidov dostop do nadomestnega zdravljenja. Kitajska poroča o znatno nižjih ravneh, Rusija pa takšnega zdravljenja kljub temu, da ima po ocenah najvišje število problematičnih uporabnikov opioidov, ni uvedla. V obstoječih finančnih razmerah je zagotavljanje zdravljenja na najvišji kakovostni ravni in najboljših rezultatov zdravljenja prednostna naloga, saj je zdravljenje z družbenega vidika stroškovno koristno, še poudarjajo v agenciji.