Po novem bo veljalo naslednje: moški, ki niso imeli istospolnega spolnega odnosa v zadnjem letu dni, bodo lahko kri darovali v primeru, če bodo izpolnjevali tudi vse ostale kriterije. Odločitev se bo izvajala v Angliji, na Škotskem in v Walesu.

Moškim, ki so imeli v zadnjih 12 mesecih analni ali oralni spolni odnos z ostalimi moškimi, z ali brez kondoma, darovanje še vedno ne bo dovoljeno. Omejitev so uvedli zaradi želje po zmanjšanju tveganja okužb, ki bi jih lahko spregledali, in bi se prenesle na paciente.

Odločitev je temeljila na analizi najnovejših podatkov, ki je odkrila, da dosmrtno izključevanje moških darovalcev ni smiselna. V analizo so všteli tveganje za okužbo, obnašanje potencialnih donatorjev ter ujemanje s kriteriji in izboljšanj testov donirane krvi.

"Naša prioriteta je servis, ki bo omogočal varno in zadostno zalogo krvi za paciente. Sprememba nam daje priložnost za širjenje količine sprejete krvi, odločitev pa temelji na najnovejših znanstvenih dokazih,“ je povedala Lorna Williamson, ki je pomagala pri vladni odločitvi glede uvedbe ukrepa.