Ranjenci iz Libije, ki danes prispejo v Slovenijo, bodo deležni rehabilitacije na Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu Soča in v zdravilišču Laško, so sporočili iz urada predsednika republike.

Njihov prihod pomeni začetek uresničevanja prvega dela projekta humanitarne pomoči Libiji, o katerem sta se v času septembrskega zasedanja Generalne skupščine ZN v New Yorku dogovorila predsednik republike Danilo Türk in katarski emir, šejk Hamad bin Kalif Al Tani.

Drugi del projekta predvideva vzpostavitev rehabilitacijskega centra za invalide v Misrati, ki naj bi začel delovati novembra. V tej luči sta v torek v Misrato odpotovali medicinska ekipa rehabilitacijskega inštituta Soča in medicinska ekipa iz Katarja. Ekipi sta glede na poškodbe razvrstili približno 50 ljudi in pregledali potrebe na terenu. Po povratku bodo pripravili načrt nadaljnjih aktivnosti.

Pri rehabilitaciji žrtev osemmesečnih spopadov v Libiji bo sodeloval tudi ITF. Minister za zdravje libijskega nacionalnega prehodnega sveta Nagi Barakat in direktor ITF Dorijan Maršič pa sta danes sklenila memorandum o razumevanju, ki predvideva izvedbo projekta celostne rehabilitacije ranjenih v spopadih in omogoča evakuacijo prve skupine tridesetih libijskih žrtev konfliktov.

Dogovor vsebuje različna področja sodelovanja, od rehabilitacije pacientov zunaj Libije, zagotavljanja psihoterapevtskih ekip v bolnišnicah v mestih Tripoli, Misrata in Bengazi do vzpostavitve rehabilitacijskih kapacitet v Libiji in še nekaj ostalih aktivnosti, so sporočili iz ITF.

Kot je ob tem povedal Maršič, je "podpis sporazuma izraz velikega zaupanja v delo ITF v mednarodnih krogih" in hkrati priznanje za številne uspešno izvedene projekte ITF v Jugovzhodni Evropi in na Bližnjemu vzhodu. Po podpisu sporazuma že potekajo pogovori o evakuaciji prve skupine libijskih poškodovancev, ki se bodo prav tako zdravili na inštitutu Soča.