Kot je pojasnil minister za zdravje Dorjan Marušič na današnji novinarski konferenci, je sprememba pravilnika po eni strani posledica spremembe marž na zdravila v Nemčiji v začetku letošnjega leta - slovenske cene zdravil se namreč preračunavajo iz nemških cen. Poleg tega pa je nezadovoljen z doseženimi ukrepi Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) na področju cen zdravil.

Spremembe niso obsežne

Marušičev svetovalec na področju zdravil Aleš Živkovič pojasnjuje, da spremembe pravilnika vsebinsko niso obsežne, pač pa prinašajo morebiten velik javnofinančni učinek. S predlaganimi spremembami nameravajo znižati relativno ceno generičnih zdravil v primerjavi z originali na 70 odstotkov.

Ministrstvo je sicer s pravilniki o cenah zdravil, ki so začeli veljati v začetku letošnjega leta, znižali relativne cene generikov z 82 odstotkov na 78 odstotkov, v prihodnjem letu pa so načrtovali še dodatno znižanje na 74 odstotkov.

S spremembami pa se nižajo tudi primerjalne cene originalnih zdravil s 100 na 92 odstotkov. Pri tem Živkovič poudarja, da ne gre za osemodstotno znižanje cen, saj ZZZS že sedaj v dogovornih cenah s proizvajalci določi raven originalnih zdravil na 94 odstotkov. Tako se bodo cene originatorjev dejansko znižale za dve odstotni točki, spremembe pa je treba vnesti v pravilnik zaradi večje transparentnosti oblikovanja cen, je pojasnil.

Na letni ravni 15 milijonov evrov prihranka

Tretja poglavitna sprememba pravilnika pa zadeva znižanje veletrgovskih marž na zdravila. Na področju veletrgovskih marž pri zdravilih namreč po njegovih besedah ni prišlo do nobenih sprememb vse od začetka slovenske zgodovine regulacije zdravil. Tako bi se v povprečju marže znižale z 8,5 odstotka na nekaj več kot šest odstotkov.

Če bo pravilnik uveljavljen v takšni obliki, kot je sedaj, bo po njegovih besedah prinesel na letni ravni 15 milijonov evrov prihranka. Sicer pa sedaj Marušič pričakuje bistveno trša pogajanja kot ob prejšnji spremembi pravilnika. Tako ni gotovo, da bodo spremembe pravilnika uveljavljene v tej obliki, saj bi lahko usklajevanja in dogovarjanja s farmacevtskimi podjetji pokazala na to, da bi spremembe povzročile umik zdravil iz financiranja v okviru obveznega zdravstvenega zavarovanja ter s tem zamejile dostopnost do zdravil.

Pravilnik so po Marušičevih besedah danes usklajevali s predstavniki ZZZS, za prihodnje dni je predvideno tudi usklajevanje s predstavniki javne agencije za zdravila in medicinske pripomočke.

Javni razpis za zdravila

Ministrstvo za zdravje bo v prihodnjih dneh tudi objavilo javni razpis za zdravila, s katerimi želijo optimizirati izdatke za bolnišnice na področju zdravil. Minister pojasnjuje, da se kakovost farmakoterapije po zagotovilih stroke ne bo znižala, prav tako se zaradi tega ne bo zmanjšala avtonomnost stroke, se bo pa povečala konkurenčnost med ponudniki zdravil. Prav tako je Marušič prepričan, da ukrepi ne pomenijo pomembnega tveganja za umik zdravil s tržišča.

Javni razpis predvideva 77 učinkovin v 205 jakostih, je navedel. Celotna današnja poraba zdravil na nivoju bolnišnic, ki so v razpis vključene, znaša 66 milijonov evrov, z razpisom pa bi predvidoma znižali cene zdravil za 10 odstotkov oz. s tem privarčevali šest milijonov evrov. Vendar pa bodo po njegovih napovedih učinki tega razpisa vidni v drugi tretjini prihodnjega leta.