Znanstveniki pa so pred kratkim identificirali gen, ki je kriv za redko bolezensko stanje, zaradi katerega se nekateri ljudje rodijo brez svojih prstnih odtisov. Adermatoglipija je stanje, ki pomeni, da se človek rodi brez vsakršnih vzorcev na njegovih prstnih konicah.

Nova odkritja profesorja Elija Sprecherja s telavivske univerze in medicinskega centra Sourasky v Tel Avivu so pokazala, da je za to kriva genska mutacija.

To redko stanje je pozornost javnosti in strokovnjakov vzbudilo, ko je neka Švicarka želela vstopiti v ZDA, pri čemer pa bi morala dati svoje prstne odtise. Cariniki so bili šokirani, ko jim je ženska odgovorila, da tega ne more storiti, saj nima prstnih odtisov.

Omenjena ženska in devet njenih sorodnikov, ki prav tako nimajo prstnih odtisov, je opravilo gensko analizo. Znanstveniki univerze v Tel Avivu so njihove genske zapise primerjali s genskimi zapisi ljudi, ki imajo prstne odtise. Ugotovili so, da je za razvoj prstnih odtisov odgovoren gen SMARCAD1. Ljudje brez prstnih odtisov so imeli nižje stopnje omenjenega gena, ki je povezan z razvojem kože.

Sicer je to stanje izjemno redko, dokumentirane so le štiri družine na svetu, katerih člani nimajo prstnih odtisov.